ТО ЈЕ КРИТИЧНО ЗА КАЛИЊИНГРАД: Гувернер руске ексклаве открио шта је највећи изазов за блокирану руску територију

Танјуг

04. 07. 2022. у 09:59

ЛИТВАНСКЕ рестрикције руског транзита цемента и метала у Калињинградску област најкритичније су за економију овог региона, изјавио је гувернер Калињинградске области Антон Алиханов у интервјуу за лист Ведомости.

ТО ЈЕ КРИТИЧНО ЗА КАЛИЊИНГРАД: Гувернер руске ексклаве открио шта је највећи изазов за блокирану руску територију

Фото: Shutterstock/Википедија/Илустрација

- Цемент нам је тренутно највећи изазов. И метали. Још пролетос смо почели да трпимо прекиде у снабдевању цементом, јер су Европљани покренули санкције према лизинг компанијама које изнајмљују железничке вагоне за транспорт цемента. Несташица цемента је трајала три недеље. Затим смо заменили те компаније и успоставили испоруке - рекао је Алиханов, преноси Тасс.

Он је додао да забрану транзита такве робе сматра блокадом.

- Ово се вероватно не сматра блокадом у пуном смислу те речи, али када вам је забрањен увоз грађевинског материјала и због тога поморски транспорт поскупи, онда је то свакако блокада - навео је Алиханов.

Напомиње да је тачно да забрана не обухвата транспорт животних намирница, али да без цемента не могу да граде ни школе ни болнице.

- Другим речима, то је питање нормалне егзистенције више од милион људи и привреде нашег краја. Стога су овакви кораци дефинитивно изузетно штетни и ти проблеми морају бити окончани у блиској будућности - рекао је гувернер.

Литванија је раније у оквиру санкција обуставила железнички и друмски транзит робе из руских региона у Калињинградску област. Руско Министарство спољних послова и Кремљ саопштили су да су поступци Литваније незаконити и да су у супротности са међународним споразумима, додаје Тасс.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Украјински "Бајрактари"

БОНУС ВИДЕО: ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН" - Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КИНА АРОГАНТНО НАРУШАВА МИР Премијер Тајвана о акцијама кинеске војске