УКРАЈИНЦИ СУ СЕ ПРЕРАНО РАДОВАЛИ: Војни експерти открили зашто су Руси напустили Змијско острво

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

04. 07. 2022. у 07:39

НЕДАВНА одлука руководства руске војске да повуку свој гарнизон са стратешки важног Змијског острва изазвала је бројне коментаре у Кијеву и Москви, али и у иностранству.

УКРАЈИНЦИ СУ СЕ ПРЕРАНО РАДОВАЛИ: Војни експерти открили зашто су Руси напустили Змијско острво

Фото: Танјуг

То острво Руси су заузели већ првих дана ратне операције крајем фебруара. И док у Министарству одбране одлазак са Змијског острва називају "гестом добре воље", у Кијеву тврде да су они војном силом натерали Русе да се повуку са острва.

Експерти сматрају да постоје три разлога због којих су се Руси повукли.

Први је да би сачували војнике од сталних артиљеријских напада украјинске војске јер на острву нема бункера од армираног бетона, оно је голо и војници су слабо заштићени.

Други разлог је што руска војска не намерава да ускоро крене на Одесу већ јој је сада циљ да заузме још неколико градова у Источној Украјини и заокружи тај простор који би једног дана био припојен Русији.

Трећи разлог одласка са Змијског острва је дипломатске природе. Наиме, Москва тако жели да докаже да не блокира извоз украјинског жита бродовима из Одесе.

Познати московски војни коментатор Владимир Мухин у "Независиној газети" пише да је и руски председник Владимир Путин недавно рекао да је крајни циљ да Русија ослободи Донбас. Стручњаци Америчког института за изучавања рата кажу да руске снаге сада имају за циљ да освоје Харков и цели Донбас. Тек после тога може да се размишља о заузимању Одесе.

Војни експерт Владлен Татарски каже да руска армија и флота могу да врате Змијско острво само ако ослободе Одеску област јер нема разлога да руски војници гину на том пустом острву које украјинска војска лако може да гађа са копна хаубицама које је добила од западних савезника.

Изгледа да су се у Кијеву рано обрадовали да ће сада они бити господари Змијског острва. Јер изнад њега ће и даље патролирати руски авиони, а у мору ће бити руска црноморска флота. Ако украјинска војска доведе своје војнике на Змијско острво, њих ће Руси гађати ракетама "калибар" као и ракетним системима "искандер" и "бастион", а острво може бити и на мети системима "смерч" чије ракете лете од 70 до 90 километара.

Кад се то све зна, произилази да је лакше заузети то острво него га бранити.

Један од политичара из Донбаса Олег Царјов, који је некада био члан украјинског парламента, објашњава да је прескупо сада штитити то пусто острво.

- Да се припрема десант на Одесу онда би то Змијско острво било важно. Одесу је јако компликовано освојити са мора. Чак и у време Другог светског рата Црвена армија је кренула да заузме Одесу тако што ју је окружила са копна - објашњава Царјов и додаје да ће ако буде требало руска морска пешадија поново брзо заузети Змијско острво.

Сада је за Русе најважније да заузму Славјанско и Краматорск, а затим ће војска кренути ка Харкову, Запорожју и Дњепропетровску. Наредних месеци тамо ће се водити главне борбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

КОЛИКО ЈЕ СТРОГ БИО ДУШАНОВ ЗАКОНИК За блуд да се руке одсеку и нос сареже - ово су биле казне за силоватеље и педофиле