ПРОМЕНЕ У БРИТАНИЈИ: Укинуте поједине дужности краљице

Novosti online

03. 07. 2022. у 17:20

БАКИНГЕМСКА палата је смањила низ дужности британске краљице Елизабете Друге по први пут у последњих 10 година, али промене нису значајне, објавио је „Дејли мејл“, позивајући се на извор у палати.

ПРОМЕНЕ У БРИТАНИЈИ: Укинуте поједине дужности краљице

Фото: ЕПА

Краљичин син, принц од Велса, преузеће низ најзахтевнијих званичних дужности, док су неке друге одговорности, попут отварања годишњег заседања парламента, потпуно укинуте.

Извор из палате је умањио значај измена, рекавши да то није драстична промена, већ мало „ажурирање“ дужности након јубилеја.

Нова краљичина улога и дужности ставиће акценат на подршку широј краљевској породици, уз смањење специфичних дужности које ће обављати.

Према Извештају о сувереним грантовима, који је објавила влада Уједињеног Краљевства, краљичина улога се и даље састоји од два кључна елемента – да буде шеф државе и шеф нације, и обухвата низ парламентарних и дипломатских дужности.

Улога шефа државе је укључивала отварање годишњег заседања парламента, именовање премијера и одлажење у посете и примање државних посета, дужности које су претходно биле наведене на листи од 13 тачака. Ове специфичне дужности су разводњене нејасним језиком који каже да краљичина улога обухвата низ парламентарних и дипломатских дужности и да она само прима друге шефове држава, навео је "Дејли мејл".

Као шеф нације, краљица ће испуњавати своје дужности само тамо где је то прикладно или неопходно.

Елизабета Друга је ступила на трон 6. фебруара 1952. у доби од 25 година. У јуну је прославила 70 година на трону, када 96-годишња краљица није присуствовала обележавању Дана захвалности први пут откако је на челу монархије, а након здравствених тегоба које је осетила током ранијег појављивања на војној паради.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО - ВОЈСКА ДНР У "АЗОВСТАЉУ": Погледајте изблиза рушевине челичане и тајне подземне просторије

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЖИВОТ ЕНЦА ФЕРАРИЈА: Из свиле у сиромаштво до светске славе