БЛУМБЕРГ: Орбан мења тон - Рат у Украјини и маневар мађарског лидера

Novosti online

02. 07. 2022. у 16:55

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан је, по свему судећи, одлучио да донекле „ублажи тон” у вези са политиком ЕУ у украјинском правцу – али истовремено није одустао од „скандалозног” пројекта проширења нуклеарне електране Пакс уз учешће Русије, преноси Блумберг.

БЛУМБЕРГ: Орбан мења тон - Рат у Украјини и маневар мађарског лидера

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Депоситпхотос

Како се наводи на сајту Блумберга, Орбан је у свом радио интервјуу у петак најавио да Мађарска више неће спречавати ЕУ да уведе нове санкције Москви ако оне не утичу на најважније аспекте енергетске политике. Док ће Будимпешта наставити да се супротставља ограничењима увоза гаса, Орбан је рекао да не може стално да се „иде испод жита“ по питању неенергетских питања, јер би такво понашање било „неприкладно“ у ЕУ која се заснива на „сарадњи, преданости и међусобном поверењу“. 

Како наводи Блумберг, Орбан је у истом говору био много проукрајински него раније, напомињући да ће Мађарска, заједно са својим савезницима, подржати Кијев, јер је он „одбрамбена“ страна, а Русија је покренула своју специјалну операцију "без разлога".

Мађарска, под садашњим премијером, остаје „један од најближих савезника Русије“ у Европској унији, а Виктор Орбан се раније више пута сукобљавао са украјинским председником Владимиром Зеленским, наводи се у тексту Блумберга. Како подсећа новинар, мађарски лидер је и раније успео да постигне ублажавање санкција које је Брисел увео Москви.

„Двосмислену” позицију Мађарске у односу на Русију посебно наглашава чињеница да та земља још није одустала од пројекта изградње додатних блокова у нуклеарној електрани Пакс у сарадњи са Росатомом, наводи Блумберг. Министарство спољних послова Мађарске је раније саопштило да би радови у оквиру пројекта могли да почну већ у септембру, када буду завршени сви потребни документи, преноси агенција.

БОНУС ВИДЕО: "УРАГАН" ПОНОВО У АКЦИЈИ: Дејство вишецевних бацача на снимку Министарства одбране Русије

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СРБИ СУ ЗА БАЛКАН РАТОВАЛИ! Безочне лажи Славоја Жижека - добро знамо шта је Балкан!