ЗАПАД ПОДРЖАВА СУМАНУТИ ПРЕДЛОГ КИЈЕВА: Губе на фронту, али су победили у рату за боршч

Танјуг

01. 07. 2022. у 20:59

УКРАЈИНА је данас однела победу у вековном кулинарском спору са Русијом након што је Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) ставила традиционалну супу од цвекле на своју листу заштићеног украјинског културног наслеђа.

ЗАПАД ПОДРЖАВА СУМАНУТИ ПРЕДЛОГ КИЈЕВА: Губе на фронту, али су победили у рату за боршч

Фото: Профимедиа/Илустрација

УНЕСКО са седиштем у Паризу објавио је у саопштењу да је ставио боршч, богату супу препуну поврћа, на листу културне баштине којој је потребна хитна заштита због ризика који напад Москве представља за статус супе као елемента украјинске културне баштине, пренео је Ројтерс.

- Победа у рату за боршч је наша! - написао је на Твитеру украјински министар културе Олександр Ткаченко.

Москва је осудила нови заштићени украјински статус јела, које је популарно и у Русији, као пример савременог кијевског национализма.

Портпарол УНЕСКА у Паризу рекао је да нови статус значи да Украјина сада може да аплицира за посебна средства за финансирање пројеката који промовишу и штите ово јело.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ "заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година".

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине.

Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском, у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Руско ваздухопловство

БОНУС ВИДЕО: МАНЕВРИ БАЛТИЧКЕ ФЛОТЕ - Погледајте вежбе посада на 60 бродова

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

СТАРА НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Ево зашто не треба убијати змије