МОСКВА СЕ НАДА ДА ЋЕ ОСЛО ПОКАЗАТИ ЗДРАВ РАЗУМ: Норвешка блокирала снабдевање руског арктичког острва Шпицберген

Срна

01. 07. 2022. у 16:02

РУСИЈА не може да игнорише потезе Норвешке са циљем блокирања испоруке товара на норвешко острво Шпицберген, али се нада да ће Осло показати здрав разум и спречити ескалацију, изјавио је за ТАСС опуномоћени амбасадор руског Министарства спољних послова Николај Корчунов.

МОСКВА СЕ НАДА ДА ЋЕ ОСЛО ПОКАЗАТИ ЗДРАВ РАЗУМ: Норвешка блокирала снабдевање руског арктичког острва Шпицберген

Фото: принтскрин Јутјуб

Он је на маргинама Међународног правног форума у Санкт Петербургу рекао да Русија не жели да Шпицберген, уместо зоне сарадње, постане зона тензија, нагласивши да то није избор Москве.

Говорећи о томе шта ће Москва учинити да одговори на поступке Осла, дипломата је истакао да то не може да се игнорише, те да ће поступци Норвешке, који су без преседана, само закомпликовати ситуацију у региону.

- Надам се да ће код наших северних суседа превладати здрав разум и да ће се без наношења штете односима и повећавања тензија пронаћи решење које ће нам омогућити да спроводимо активности и радимо тамо у складу са правима која произилазе из релевантне конвенције у вези са Шпицбергеном из 1920. године, навео је Корчунов.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније да се Москва нада прикладном одговору Осла на званично питање о ситуацији са Шпицбергеном које је упућено одмах након инцидента.

Норвешки отправник послова у Русији позван је у руско Министарство спољних послова у сриједу, 29. јуна, и речено му је да ситуација у вези са испоруком робе на Шпицберген није прихватљива, након што је Норвешка блокирала транзит товара намењеног државној рударској компанији "Арктикугол".

Као резултат норвешких ограничења на превоз терета уведених руским превозним компанијама, која су уведена у априлу, кључна роба за рад "Арктикугола" и Конзулата Русије на острву остала је на руско-норвешкој граници, наведено је из Министарства.

Поменута роба укључује храну, медицинску опрему, грађевински материјал и резервне делове за моторна возила. 

БОНУС ВИДЕО: МАНЕВРИ БАЛТИЧКЕ ФЛОТЕ: Погледајте вежбе посада на 60 бродова

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему