АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ - ШУМ НА ВЕЗАМА У ВСУ: Украјинци пуцају по својима, немају радио опрему, користе америчке податке

П. З. С. / риа.ру

29. 06. 2022. у 17:29

АМЕРИЧКИ лист „Њујорк тајмс“ пише да украјинске трупе имају проблема у комуникацији, због којих често не могу да затраже помоћ, а понекад и сами отворе ватру.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ - ШУМ НА ВЕЗАМА У ВСУ: Украјинци пуцају по својима, немају радио опрему, користе америчке податке

Фото АП


Публикација је интервјуисала скоро двадесетак украјинских војника, од којих су сви говорили о сличним проблемима: руске снаге ометају радио сигнал, украјинска страна нема довољно средстава за комуникацију, често је тешко контактирати команданта да позове артиљеријску подршку. Осим тога, проблематично је и контактирање јединица које се налазе у близини, због чега се наводи да украјинске снаге с времена на време пуцају на своје снаге.

-Чини ми се да је веза мало крива, јер када идемо у неку мисију, не можемо да рачунамо на артиљеријску подршку“, рекао је за лист један припадник украјинске јединице Територијалне одбране.

Према писању листа, због проблема са радио комуникацијом између артиљеријских јединица и истурених одреда, ови други често "одлазе сами" и трпе велике губитке, а артиљеријске батерије споро реагују на продоре руских снага. Примећује се да се артиљерија често мора ослањати на сопствене беспилотне летелице или на америчке обавештајне податке.

Други саговорник листа, наредник са позивним знаком „Генерал“, рекао је да је украјински вод током битке за Северодоњецк приметио руске тенкове у близини периферије града. Водови нису могли да дођу до директног руководства, па су контактирали водника. Он је, пак, од своје команде тражио помоћ од артиљеријске батерије за вод, али су јој биле потребне координате тенкова који су напредовали. Наредник није имао потребне карте, па је артиљерија морала да користи дрон који је остао без снаге током лета. Генератор, којим га је било могуће напунити, такође је отказао, због чега украјинске трупе нису имале времена да одбију напад.

Исти саговорник листа је приметио да руске трупе редовно ометају сигнал његових воки-токија, емитујући јачи радио сигнал на фреквенцији свог деловања. Издање пише да су САД многим специјалним јединицама испоручиле шифроване радио апарате, са којима можете слободно да комуницирате, али чији је сигнал јачи, због чега се може утврдити локација војске која их користи.

Генералштаб украјинских трупа није одговорио на питања Њујорк тајмса о проблемима у комуникацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЏОНСОНОВ РОЂЕНИ БРАТ: Био министар, после Борисовог потеза поднео оставку - личе као да су близанци