СУДИЈА У ТЕКСАСУ СПРЕЧИЛА СПРОВОЂЕЊЕ ЗАБРАНЕ: Сваки сат у којем је абортус доступан у Тексасу је победа

Танјуг

28. 06. 2022. у 23:50

ТЕКСАШКИ судија Кристин Вимс данас је спечила званичнике да спроведу забрану абортуса из 1925. године, за коју је државни тужилац рекао да је поново на снази након што је Врховни суд САД поништио уставно право на абортус.

СУДИЈА У ТЕКСАСУ  СПРЕЧИЛА СПРОВОЂЕЊЕ ЗАБРАНЕ: Сваки сат у којем је абортус доступан у Тексасу је победа

Фото: Jessica Christian/San Francisco Chronicle via AP

Привремена забрана приласка коју је званичницима одредила судија Вимс у округу Харис, дошла је као резултат последњег покушаја обављања абортуса након што је Врховни суд САД у петак поништио пресуду "Рое против Вејда" из 1973. године којом је женама гарантовано право на абортус, преноси Ројтерс.

Наредбу су потврдили Америчка унија за грађанске слободе (АЦЛУ) и Центар за репродуктивна права који су се бавили питањем абортуса. Те две групе саопштиле су да абортус сада може да настави да се обавља у тексашким клиникама до шесте недеље трудноће.

- Сваки сат у којем је абортус доступан у Тексасу је победа - рекао је Марк Херон, адвокат из Центра за репродуктивна права.

Абортус је већ био строго ограничен у Тексасу након што је у септембру ступила на снагу шестонедељна забрана коју амерички Врховни суд са конзервативном већином није блокирао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)