ПУТИН ПОТПИСАО НОВИ ЗАКОН: Заштита енергетских објека и рад у њима дозвољен само руским држављанима

П. З. С. / риа.ру

28. 06. 2022. у 17:53

РУСКИ председник Владимир Путин потписао је закон којим се пооштравају захтеви за заштиту објеката горивно-енергетског комплекса (ФЕЦ) ради повећања њихове безбедности, укључујући и антитерористичке.

ПУТИН ПОТПИСАО НОВИ ЗАКОН: Заштита енергетских објека и рад у њима дозвољен само руским држављанима

Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Документ је објављен на званичном порталу правних информација.

Закон појашњава ко има право да штити погоне за гориво и енергију високе и средње категорије опасности и пооштрава услове за приватне безбедносне организације.

Истовремено, забрањено је пуштање на чување погона горива и енергетике лицима која су при пријему у радни однос доставила лажна документа, као и страним држављанима и лицима без држављанства.

Појашњавају се правила за категоризацију објеката за гориво и енергију: објекту се додељује висока, средња или ниска категорија опасности или се не додељује категорија опасности; Министарство енергетике ће ове податке унети у регистар. Списак врста горива и енергетских објеката који не подлежу категоризацији утврдиће Кабинет.

Појединачни субјекти горивно-енергетског комплекса, одлуком Владе, имаће право оснивања „корпоративних“ приватних безбедносних организација ради заштите погона горива и енергије у њиховом власништву и њиховим зависним предузећима, под одређеним условима (регистрација у Руска Федерација, овлашћени капитал од најмање 1,5 милиона рубаља, а удео субјекта садржи најмање 50%. Ово се односи на субјекте комплекса горива и енергије који су регистровани у Руској Федерацији и поседују погоне за гориво и енергију, на чије одлуке не могу утицати страни субјекти.

Према закону, објекти за гориво и енергију високе категорије опасности имаће право на заштиту одељења и организација Националне гарде, ресорних обезбеђења Гаспрома, Трансњефта и Росњефта, као и приватних организација за обезбеђење појединачних горива и ентитети енергетског комплекса. Објекте горива и енергије средње категорије опасности, поред њих, моћи ће да штите приватне организације које испуњавају посебне услове, а погоне горива и енергије категорије ниске опасности и без категорије - друге приватне безбедносне организације.

Такође се врше измене за решавање проблема двоструке принуде у погледу обезбеђења објеката саобраћајне инфраструктуре у границама енергената и енергетских објеката. Ако такви објекти обезбеђују функционисање објеката за гориво и енергију, они подлежу захтевима закона "О безбедности објеката за гориво и енергију", за остало - закона "О безбедности саобраћаја".

Закон ступа на снагу даном званичног објављивања, а правила о ангажовању „корпоративних“ приватних обезбеђења после 180 дана.

БОНУС ВИДЕО - С-300 У АКЦИЈИ: Министарство одбране Русије објавило снимак дејства противавионског система

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ УНИШТЕН НЕМАЧКИ ПОНОС: Србин први оборио авион у историји светске ратне авијације