РУСИЈА КРЕЋЕ У РАЗВОЈ СУПЕРОРУЖЈА: У припреми нови државни програм наоружања, научна фантастика постаје стварност

Срна

27. 06. 2022. у 15:56

РУСИЈА ће до краја ове деценије преусмерити програм наоружања на необичне системе - пре свега на оружје усмерене енергије, кибернетичко и роботизовано.

РУСИЈА КРЕЋЕ У РАЗВОЈ СУПЕРОРУЖЈА: У припреми нови државни програм наоружања, научна фантастика постаје стварност

Foto:Jutjub printskrin/Armour_desia Military Hardware

Државни врх је обавештен да је завршен рад на припреми полазишта за нови државни програм наоружавања и он ће до средине 2023. године бити формулисан и поднесен на усвајање.

Како наводи "Руска реч", према класичној дефиницији, у оружје усмерене енергије спадају системи који погађају циљ непосредним преносом енергије одређене врсте без примене проводника, кинетичких ударних елемената, итд.

То оружје се дели на неколико основних класа: електромагнетно, сноповско, акустично...

У Русији може бити речи о даљем развоју система "пересвет", првог борбеног ласерског оруђа на свету. Ласерски систем је од децембра 2019. године у арсеналу руске армије, а поседују га јединице стратешких ракетних трупа.

"Пересвет" је више пута помињан у контексту 15. армије Ваздушно-космичких снага, чији је задатак рано откривање ракетног напада, извиђање космичке ситуације и управљање групама орбиталних сателита. Задатак система може бити и онеспособљавање ракета, бојевих глава, осматрачких сателита, као и система за рано откривање ракетног напада.

У медијима се својевремено појавила информација да се у Русији пуном паром ради на одавно заборављеном авијацијском ласерском систему "1А2", који је створен на бази војнотранспортног авиона "Ил-76".

Било је вести и да је научно-производно удружење "Астрофизика" поново покренуло заборављени пројекат "1К17 Сжатије", тј. ласерски систем направљен на бази тенка и намењен за супротстављање непријатељским оптичко-електронским уређајима, самонавођеним бојевим главама ракета и пројектилима високе прецизности.

Када је реч о кибернетичком оружју, познат је амерички електромагнетни "шински топ". То је уређај који убрзава инертну бојеву главу тако да она достигне брзину већу од три километра у секунди /хиперзвук почиње од пет километара у секунди/. Проблем у стварању таквих система је обезбеђење напајања.

Ако се погледају кадрови тестирања америчког топа, пре свега треба обратити пажњу на носаче акумулатора поред уређаја. Управо они обезбеђују електрични импулс који убрзава пројектил.

У Русији се већ дуже време ради на стварању сличног уређаја.

Донедавно се све, као и обично, заснивало на електричном импулсу. Обични акумулатори не могу истовремено да акумулирају и ослобађају електричну енергију. Они завршавају свој радни век после одређеног, релативно малог броја пуњења и пражњења.

Руски конструктори, међутим, имају решење, а то су суперкондензатори, тј. уређаји од чврстог материјала који истовремено акумулирају и ослобађају електричну енергију.

Они раде чак и на екстремно високој и екстремно ниској температури, имају милионске циклусе пуњења и пражњења и могу се интегрисати у свако возило и сваки авион или брод.

Како наводи "Руска реч", увидом у експозицију изложбе на форуму "Армија" у подмосковској Кубинци постаје јасно да војни врх размишља и о увођењу вештачке интелигенције у системе управљања оружјем и техником.

Већ сада практично све руске крстареће ракете поседују "разум".

У борбеним дејствима Русија користи цео спектар тих ракета: авионске ракете "Х-555", "Х-101" и "кинжал", морске ракете "калибар" и копнени "оникс" у склопу мобилног система "бастион".

Човек у овом тренутку још мора да комуницира са роботом. Машина неће самостално отићи и притиснути окидач. Али примери могућег развоја вештачке интелигенције већ постоје.

У Русији постоји систем "периметар", који се на Западу зове "мртва рука". Уколико у првом нуклеарном нападу непријатељу пође за руком да уништи комплетно политичко руководство Руске Федерације, на сцену ступа вештачка интелигенција која ће самостално донети одлуку о узвратном нуклеарном нападу.


 

БОНУС ВИДЕО: ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН": Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ Бора о разликама између Срба и Словенаца