УПЛАТЕ СУ ИЗВРШЕНЕ: Министарство финансија Русије се огласило након вести о дефолту

Новости онлајн

27. 06. 2022. у 14:43

МИНИСТАРСТВО финансија Русије одреаговало је на вести о неизмирењу државног дуга земље, истакавши да су уплате по основу суверених еврообвезница извршене у потпуности и у складу са емисионом документацијом.

УПЛАТЕ СУ ИЗВРШЕНЕ: Министарство финансија Русије се огласило након вести о дефолту

Фото Shutterstock

Министарство финансија Русије је 20. маја извршило уплату по основу еврообвезница Русије са доспећем 2026. године у износу од 71,25 милиона долара и по основу еврообвезница са доспећем 2036. године у износу од 26,5 милиона евра, подсећа руска страна.

- Наведене уплате је истог дана примио агент за плаћање (Национални депозитар за обрачуне) и благовремено су предате како власницима руских еврообвезница, тако и страним финансијским посредницима, између осталог и међународном клиринг систему Евроклир (24. маја 2022. године за уплату у америчким доларима и 25. маја 2022. године за уплату у еврима), у циљу накнадног преноса клијентима наведене организације - прецизирано је у саопштењу.

Према томе, тиме је Министарство финансија Русије у потпуности измирило обавезе сервисирања руских државних хартија од вредности, у складу са емисионом документацијом емисија евброобвезница.

Истовремено се наводи да низ власника еврообвезница није примио новац због деловања страних финансијских посредника.

- Скрећемо пажњу на то да, у складу са емисионом документацијом за наведене емисије, дефолт представља неплаћање ('фаилуре то паy') од стране дужника, али уплата је извршена унапред – 20. маја 2022. године. У овом случају, инвеститори нису добили новац не због изостанка уплате, него услед деловања трећих лица, што се у емисионој документацији не сматра дефолтом и треба да се разматра у оквиру општих правних норми које регулишу услове емисије, узимајући у обзир све околности и савесност деловања страна - наводи се у саопштењу руског Министарства.

Раније је агенција Блумберг објавила да је у Русији дошло до неизмирења (дефолта) државног дуга – први пут од 1918. године. Повод за овакве медијске наводе је рок за исплату купона у вредности од 100 милиона долара који је истекао 27. јуна.

Међутим, Блумберг пише да је „дефолт углавном симболичан“ и да нема велик значај за Русију.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: 

ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН": Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ УНИШТЕН НЕМАЧКИ ПОНОС: Србин први оборио авион у историји светске ратне авијације