ОГЛАСИЛИ СЕ БАЈДЕН И ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА: Испоруке гаса из САД "кључне" за снабдевање Европе

Танјуг

27. 06. 2022. у 13:37

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник САД Џозеф Бајден поручили су данас да Брисел и Вашингтон раде на окончању зависности ЕУ од руских енергената и поновили да Русија наставља да користи ”природни гас као политичко и економско оружје”.

ОГЛАСИЛИ СЕ БАЈДЕН И ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА: Испоруке гаса из САД кључне за снабдевање Европе

фото: Танјуг/AP Photo/Matthias Schrader

- Док је Русија прекинула испоруке природног гаса за неколико држава чланица ЕУ, Сједињене Државе и други произвођачи су појачали своје испоруке - поручили су они.

- Од марта, глобални извоз ЛНГ-а у Европу порастао је за 75 одсто у поређењу са 2021. годином, док се амерички извоз ЛНГ-а у Европу скоро утростручи - наводи се у заједничком саопштењу Лајенове и Бајдена.

Двоје високих званичника наглашавају да ЕУ и САД заједно раде на проналажењу начина за даље смањење руских прихода од енергије, како би додатно смањили способност Русије да финансира "свој ничим изазван рат у Украјини".

фото: Танјуг/Lukas Barth/Pool photo via AP

Брисел напомиње да је основао ЕУ енергетску платформу за координацију мера за обезбеђивање поузданих и разноврсних снабдевања енергијом за ЕУ, али и успоставио прву регионалну Енергетску платформу за југоисточну Европу за подршку диверзификацији гаса у региону који традиционално зависи од руских снабдевања.

Додаје се су Сједињене Државе "кључни партнер" за одрживу диверсификацију снабдевања гасом у овом региону и другим државама чланицама ЕУ.

 

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН": Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему