РАТ СЕ "ЛОМИ" У АВГУСТУ: Кијев најављује контраофанзиву за ослобађање источног дела земље - Руси сумњају у велики преокрет

Бранко Влаховић дописник из Москве

27. 06. 2022. у 07:00

И ПОСЛЕ губитка стратешки важних градова у Доњецкој и Луганској области у Кијеву и даље храбре своју војску и грађане да ће у августу, кад буду имали више западног оружја, кренути у контранапад и повратити изгубљене територије.

РАТ СЕ ЛОМИ У АВГУСТУ: Кијев најављује контраофанзиву за ослобађање источног дела земље - Руси сумњају у велики преокрет

Фото АП

Руководилац војне обавештајне службе Украјине Кирил Буданов изјавио је да ће средином августа бити преломни тренутак рата, када ће кренути у ослобађање источног дела земље.

- Украјина ће се вратити на границе из 1991. године ако добије тражену помоћ од Запада.

Ратне операције ће се завршити до краја године - казао је пред ТВ камерама генерал Буданов, додавши да ће се рат завршити катастрофом за Русију.

На прогнозе Буданова у руском војном врху нико не одговара, али војни експерти у Москви кажу да се до августа може догодити да украјинска армија буде потпуно разбијена, а мобилисани територијалци и резервисти неће бити способни за било какав противнапад, без обзира какво им оружје слали са Запада.

Ситуација на источном фронту за украјинску армију није оптимистична, јер њене јединице морају да се повлаче под силним притиском руске војске и јединица Доњецке и Луганске народне републике. Московски војни експерт Владимир Јевсејев каже да се до краја лета може догодити да украјински официрски састав неће имати ко да замени.

- Украјинска војска више није способна за озбиљан контранапад - тврди руски војни експерт Јевгениј Линин и објашњава да им је потребан велики број тенкова и других механизованих јединица, плус подршка авијације, које више немају.

Фото АП

У досадашњем рату на истоку Украјине су највеће губитке имали управо оне украјинске јединице за које се сматра да су најбоље обучене и да су најмотивисаније.

- Наивно је веровати да резервисти могу да замене професионални састав украјинске војске који је у току три месеца проређен - објашњава Линин.

Он сматра да је преломни моменат рата већ прошао, јер је Донбас скоро цео ослобођен, па се због тога украјински војници предају.

Да је сада тешко мотивисати украјинске резервисте и територијалце да иду на источни фронт види се по броју дезертера. Смањује се мотивисаност и страних плаћеника, јер са фронта стално стижу информације о њиховим погибијама. Тренутно највише страдају пољски плаћеници.

ШОЈГУ ОДЛИКУЈЕ

Руски министар одбране Сергеј Шојгу био је у инспекцији јединицама које ратују у Украјини. Шојгу је уручио "Златне звезде хероја" и Ордене за храброст својим војницима и официрима.

ОДЕСА БЕЗ РУСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ!

Библиотека у Одеси повлачи колекцију савремене руске књижевности. Раније су власти у Одеској области одлучиле да откажу часове руског језика и књижевности, а уџбеници су већ повучени. Харковско Државно академско руско драмско позориште Александра Пушкина избацило је из назива реч "руско" и име великог писца.

* * * * * * *

Председници Путин и Лукашенко у Санкт Петербургу

РУСИЈА СПРЕМАН ДА БРАНИ БЕЛОРУСИЈУ

Председници Русије и Белорусије Путин и Лукашенко су у Константиновском дворцу у Санкт Петербургу саопштили да су сва питања око савезне државе те две земље усаглашена.

Лукашенко је саопштио да је Минск предложио Москви 15 пројеката који би помогли да надоместе оно што је Запад ставио на забрањену листу увоза.

Фото АП

Ако се у 2022. и 2023. реализују ти пројекти, много производа се више неће уопште увозити јер ће домаћих бити довољно. Разговарало се и о извозу белоруског вештачког ђубрива преко руских лука. Русија и Белорусија су велики извозници вештачког ђубрива за којим је велика потражња на светском тржишту. На састанку у Петербургу је речено да многе земље траже да им Русија и Белорусија повећају продају вештачких ђубрива. Путин и Лукашенко су разговарали и о ситуацији у Донбасу.

Већ је саопштено да ће Русија наоружати највеће савезнике, армију Белорусије најмодерним ракетама "искандер" које су се показале као врло ефикасне у рату у Украјини.

У случају да Белорусију нападне било која земља, Русија ће аутоматски ући у заштиту својих савезника и западних суседа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи