ОДОБРЕНО ИЗРУЧЕЊЕ АСАНЖА АМЕРИЦИ Викиликс: Мрачни дан за слободу говора

Novosti online

17. 06. 2022. у 11:33

МИНИСТАРКА унутрашњих послова Велике Британије Прити Пател одобрила је изручење суоснивача Викиликса Џулијана Асанжа САД.

ОДОБРЕНО ИЗРУЧЕЊЕ АСАНЖА АМЕРИЦИ Викиликс: Мрачни дан за слободу говора

Фото ЕПА

Случај је прошлог месеца прослеђен министарки унутрашњих послова након што је Врховни суд одлучио да нема правних питања у вези са уверавањима америчких власти о томе како ће се према њему поступати.

Иако је Пател дала зелено светло, очекује се жалба Асанжовог правног тима.

Викиликс је ову одлуку назвао "мрачним даном" за слободу говора и обећао да ће оспорити одлуку министра унутрашњих послова. - Данас се борба не завршава. То је само почетак нове правне битке. Жалићемо се кроз правни систем, наводи се у саопштењу објављеном на Викиликсовим Твитер налозима.

Британско Министарство унутрашњих послова у саопштењу је навело да Асанж има рок од 14 дана да поднесе жалбу на ову одлуку.

Он може да се жали Високом суду у Лондону, који мора да да одобрење за наставак жалбеног процеса. На крају му остаје да се жали Врховном суду Велике Британије, али ако жалба буде одбијена, он мора да буде изручен у року од 28 дана, преноси Ројтерс.

У мају је Асанжова одбрана поднела захтев министарки унутрашњих послова Уједињеног Краљевства да блокира његово изручење САД.

Лондонски Вестминстерски суд за прекршаје раније је издао налог за изручење Асанжа САД, где му прети казна од 175 година затвора. Коначну одлуку о екстрадицији доноси шеф британског Министарства унутрашњих послова.

Америчке власти оптужују Асанжа (50), рођеног у Аустралији, по 18 тачака у вези са објављивањем огромних количина поверљивих америчких војних докумената и дипломатских депеша од стране Викиликса, чиме су, како наводе, били угрожени животи неких људи који су помагали САД у ратним зонама, преноси Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО: ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ ИЗ МАРИУПОЉА: Живела је тачно два месеца у подруму куће

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)