ЗЕЛЕНСКИ РАТУЈЕ НА ДВА ФРОНТА: Председник Украјине признаје "проблеме" у Донбасу, а бившег шефа државе прогони

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

28. 05. 2022. у 21:21

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски води паралелно две битке. На источном фронту његове јединице су у све тежој ситуацији. На другом фронту, политичком, он своје противнике покушава да елиминише терајући их у затвор или их позива на саслушања у Службу државне безбедности.

ЗЕЛЕНСКИ РАТУЈЕ НА ДВА ФРОНТА: Председник Украјине признаје проблеме у Донбасу, а бившег шефа државе прогони

Фото АП

Бившем председнику Петру Порошенку је забрањен излаз из земље и није му дозвољено да путује на међународни форум у Пољску. Сасвим је могуће да га власти затворе јер је зарађивао тргујући са "сепаратистима и државним непријатељима".

Зеленски признаје да је ситуација у Донбасу "јако тешка" јер је Русија концентрисала тамо максимум својих резерви. После пада града Лимана, украјинска војска је у опасности да буде опкољена у више градова. Пре свега се то односи на стратешко важне Славјанск и Краматорск.

Због тога и многи западни експерти говоре да је украјинска битка за Донбас изгубљена, истиче Алексеј Леонков, један од уредника часописа "Арсенал отаџбине". Он објашњава да се заузимањем стратешких важних места и градова затварају "мали котлови" јер опкољене украјинске јединице више не могу да добијају појачања, оружје и муницију. Леонков тврди да Украјина има велики број мобилизованих војника, али су они недовољно обучени и нису мотивисани.

- У Маријупољу је било око 20.000 украјинских војника, па нису успели да одбране град већ су капитулирали. Толику концентрацију војника и официрског састава сада украјинска војска не може да направи у Запорожју, Дњепропетровску и Кривом Рогу - каже Алексеј Леонков.

Он прогнозира да ће један од главних удара украјинске војске у наредним месецима бити у правцу Херсона. Тај правац је Украјинцима важан јер би им повратак Херсона био и психолошки значајан да подигну уздрмани морал у војсци.

На ратиштима у Украјини ће се наредних месеци сигурно рапидно повећати број жртава не само војника него и цивила, јер ће ускоро украјинска војска добити из Америке вишецевне реактивне бацаче знатно већег домета од оних које има, од преко 70 километара.

Бивши командант украјинске бригаде морнаричке пешадије у Маријупољу пуковник Владимир Барањук испричао је да су били у безизлазној ситуацији јер су имали велике губитке:

- Већ у априлу је било јако тешко због великог броја погинулих и рањених.

Начелник штаба те бригаде, пуковник Кормјанков је казао да су војници националистичког батаљона Азов напуштали своје позиције и одбрана је слабила, па је зато морнаричка пешадија имала велике губитке.

Интересантно је да је Барањук пре предаје био награђен Орденом хероја Украјине, да би га затим у Азову називали издајником. Само неколико недеља касније сви војници и старешине који су били у челичани "Азовстаљ" су се предали.

У Доњецкој и Луганској народној републици тврде да је због хаоса у украјинским јединицама преко 80 одсто страних плаћеника отишло својим кућама. Оних десетак заробљених плаћеника из Велике Биританије и по један из Марока и Хрватске биће суђени и њима прете високе затворске казне.

Што се тиче рата међу украјинским политичарима, он се распламсава. После почетка руске ратне операције у Украјини, тамошњи највиши руководиоци су привремено закопали ратне секире, али то није дуго трајало.

Сада је тим Владимира Зеленског одлучио да се дефинитивно обрачуна са ратним профитером, бившим председником Петром Порошенком, који је уједно и лидер парламентарне опозиционе партије.

Порошенко је покушао да у петак оде у Пољску, али га нису пустили украјински граничари. То је потврдила његова сарадница Ирина Герашченко, која је казала да је Порошенку без објашњења био забрањен излазак из земље у његовом приватном "ренџ роверу".

"Новости" су недавно писале да је затворени парламентарац и бизнисмен Виктор Медведчук испричао истражним органима да је 2014. и 2015. Порошенко трговао и куповао угаљ из "окупираног дела Донбаса". Тај угаљ је "сепаратистима плаћан кешом", дакле готовином.

Због тога је Служба безбедности Украјине позвала на саслушање бившег министра полиције Арсена Авакова и бившег премијера Арсенија Јацењука, као и бившег секретара Савета безбедности и одбране Александра Турчинова. Они би требало да разјасне јесу ли знали да Порошенко купује угаљ из окупираних територија Донбаса, што се сматрало националном издајом. На саслушање је позван и Максим Тимченко, генерални директор највеће украјинске енергетске корпорације ДТЕК, чији је власник најбогатији украјински бизнисмен Ринат Ахметов. Он је био власник и "Азовстаља" и Металуршког комбината Илич у Маријупољу.

Опозициони политичар и бизнисмен Виктор Медведчук је ухапшен у априлу и у затвору је признао да је помагао Порошенку да купује угаљ од компанија са друге стране фронта.

Украјински аналитичари сматрају да је председник Зеленски одлучио да се у овој ситуацији обрачуна са својим главним политичким конкурентима јер је свестан да ће они против њега да користе његове поразе у источном делу Украјине и губитак територија.

ИСПРОБАНИ НОВИ СИСТЕМИ

У УКРАЈИНИ је руска војска испробавала ново оружје. Позиције украјинске војске гађане су најновијим системом ТОС-2 "тосочка" (на слици). Ново оружје је коришћено на фронту у Харковској области. Пре тога коришћен је систем ТОС-1А "солнцепек" и ТОС--1 "буратино", који ракетом може да изазове јак пожар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)