МОЛИТВА ОСТАЈЕ ЗАЈЕДНИЧКА: Сабор Украјинске православне цркве није прекинуо везе са Москвом

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

29. 05. 2022. у 09:47

Јединство између Руске православне цркве и Украјинске православне цркве ће и даље бити сачувано и наставићемо да га јачамо. И убудуће ћемо се молити у истој цркви, изјавио је у суботу митрополит Иларион, руководилац Одељења за спољне везе Московске патријаршије.

МОЛИТВА ОСТАЈЕ ЗАЈЕДНИЧКА: Сабор Украјинске православне цркве није прекинуо везе са Москвом

Владимир Зеленски и митрополит Онуфрије

У петак је у Кијеву одржан Сабор Украјинске православне цркве, па су многи новинари пожурили да саопште да је дошло до дефинтивног одвајања Украјинске православне цркве (Московског патријархата) од Руске православне цркве.

Дан касније митрополит Иларион је објаснио да је одлуком у петак Украјинска православна црква само потврдила да је она потпуно самостална и да њен центар није у Москви већ у Кијеву.Она не зависи од Москве ни административно ни финансијски, ни у било којем односу. Али јединство Руске и Украјинске православне цркве биће сачувано и даље ћемо га подржавати и јачати га.

- Сабор Украјинске православне цркве потврдио је статус који има та канонска црква од 1990. године, када је добила томос о самоуправи од руског патријарха Алексија Другог. Данас су многе силе бачене да униште ту цркву. Расколници покушавају да од њих отму имовину, власти Украјине су организовале прогоне, а у више области њени храмови су затворени, покушавају јој променити име... - објаснио је митрополит Иларион.

Најновија одлука се треба сагледавати у контексту садашње политичке ситуације у Украјини. Неоспорно је да је Украјинска православна црква под великим притиском власти у Кијеву, а у парламенту је предложено да се укину све цркве које имају "централу" у иностранству. Дакако, то се односи само на Украјинску православну цркву Московског патријархата, али не и на католике и гркокатолике којима је "главни шеф" у Ватикану.

Украјински митрополит Онуфрије писао је председнику Путину и молио га да пусти из окружења украјинске војнике који су били у челичани "Азов". Нема сумње да је митрополит Онуфрије то писао из дубоко хуманих мотива, али и под политичким притиском власти из Кијева, јер он добро зна ко је рушио православне храмове и тукао свештенике.

Речено је и то да је стварање расколничке Православне цркве Украјине - којој је крњи томос уз посредовање Вашингтона дао цариградски патријарх - отежало ситуацију у земљи и био један од разлога конфликта.

МОГУЋА ЛИТВАНСКА ЕПАРХИЈА

Комисија Руске православне цркве размотриће питање измене статус Виленско-литванске епархије, па је могуће да и она добије већу самосталност у склопу Руске православне цркве.Власти Литваније из политичких разлога форсирају да православна црква у тој балтичког држави буде под цариградском патријаршијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Велики повратак Доналда Трампа у Белу кућу – ово се дешава једном у 130 година!