„ПРАВО ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАВЕДЕ РЕД“: Медведев за оштрију одговорност страних агената у Русији

Новости онлајн

28. 05. 2022. у 15:40

ЗАМЕНИК председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев констатовао је да је право време да се заведе ред и уведе строжа одговорност страних агената, нарочито оних који у овако тешком тренутку раде против Русије.

„ПРАВО ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАВЕДЕ РЕД“: Медведев за оштрију одговорност страних агената у Русији

Фото: AP - Alexei Nikolsky

- Треба рећи да је контрола страних агената била прилично формална. Сада је право време да се заведе ред. Ако у овако тешком периоду делују на начин који је усмерен против наше земље и за то добијају новац од наших непријатеља, одговор мора бити брз и оштар. Доста је било попуштања, нарочито у периоду специјалне војне операције и неограничених антируских санкција - написао је он на свом Телеграм каналу.

Медведев је још додао и да на законодавном нивоу треба увести прецизнију класификацију и строжу одговорност за стране агенте. Према његовим речима, Државној думи је већ предат предлог закона који ће то омогућити.

- Активност страних агената мора бити стављена под оштру контролу и постати транспарентна за наше друштво - оценио је Медведев.

Према његовим речима, након одговарајуће судске одлуке, потребно је забранити јавну делатност и увести кривично гоњење лица која раде у интересима стране државе.

Он је подсетио да је Државној думи предат низ законодавних иницијатива, усмерених против екстремизма и тероризма.

Закон о физичким лицима - страним агентима донет је 30. децембра 2020. године. За страног агента може бити проглашено било које физичко лице, без обзира на држављанство, ако оно на територији Русије обавља политичку делатност или се бави прикупљањем података о војној и војно-техничкој делатности Русије у интересу страних извора и уз материјалну подршку тих извора.

Руски председник Владимир Путин потписао је почетком децембра 2019. године Закон о додатном регулисању делатности медија — страних агената. Према том закону, ако физичко лице шири информације за неограничени круг лица и добија финансирање из иностранства може бити проглашено за страни медиј који врши функцију страног агента.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: 

ВОЈСКА ДНР У "АЗОВСТАЉУ": Погледајте изблиза рушевине челичане и тајне подземне просторије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА У АМЕРИЦИ Тела 46 људи пронађена у приколици, међу жртвама има и деце (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)