"МОРАТЕ СХВАТИТИ ШТА ЈЕ УЗРОК СУКОБА У УКРАЈИНИ" Кинески амбасадор о пет таласа ширења НАТО-а и праву Русије на самоодбрану

Новости онлине

27. 05. 2022. у 14:35

ШИРЕЊЕ НАТО-а на исток представља војну претњу за Русију, а одлука Финске и Шведске да се придруже Алијанси неће учинити ништа за побољшање безбедности тих земаља, рекао је амбасадор НР Кине у Француској Лу Шае, преноси РИА Новости.

МОРАТЕ СХВАТИТИ ШТА ЈЕ УЗРОК СУКОБА У УКРАЈИНИ Кинески амбасадор о пет таласа ширења НАТО-а и праву Русије на самоодбрану

Фото: Профимедиа/Илустрација

- За Русију је ширење НАТО-а војна претња, претња њеној безбедности. Не можете угњетавати или угрожавати безбедност других тако што ћете им забранити да се бране - рекао је кинески дипломата.

Он је нагласио да је одлука Финске и Шведске да приступе Алијанси суверена, али неће помоћи да се ојача њихова безбедност.

- Морате схватити шта је био основни узрок војног сукоба у Украјини. Разлог је пет таласа ширења Северноатлантске алијансе на исток. Ово је тачка гледишта не само Кине, већ и многих на Западу - рекао је Лу Шае.

Финска и Шведска су 18. маја предале генералном секретару НАТО-а молбу за улазак у Алијансу. Турска је блокирала почетак процеса разматрања ових пријава.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Анкара не може да каже "да" чланству Финске и Шведске у НАТО-у због тога што те земље подржавају Радничку партију Курдистана, која је забрањена у Турској.

Представници Русије су више пута тврдили да је НАТО усмерен на конфронтацију. Прес-секретар председника РФ Дмитриј Песков изјавио је да даље ширење Алијансе не би донело већу безбедност Европи, и да НАТО има агресиван карактер.

Истовремено је напоменуо да улазак Шведске и Финске у НАТО не сматра егзистенцијалном претњом за Русију.

У међувремену, руски председник Владимир Путин је приметио да би напуштање традиционалне политике војне неутралности Финске било погрешно, јер нема претњи по њену безбедност.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Чеченски специјалци на дефилеу у Грозном

БОНУС ВИДЕО: ВОЈСКА ДНР У "АЗОВСТАЉУ" - Погледајте изблиза рушевине челичане и тајне подземне просторије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОТВОРЕНИМ ДЕКОЛТЕОМ НА БАЈДЕНА: Да ли је Милова жена претерала? (ФОТО)