"СЕДИТЕ МИРНО": Патријарх Вартоломеј послао поруку руским монасима на Светој гори

Новости онлајн

26. 05. 2022. у 22:16

Васељенски патријарх Вартоломеј изјавио је да не планира прогон руских монаха на Светој гори током своје посете, али они морају да седе мирно како их не би протерали.

СЕДИТЕ МИРНО: Патријарх Вартоломеј послао поруку руским монасима на Светој гори

Фото: Б.Субашић

- Ово није први пут да посећујем Свету гору као ходочасник. На Светој гори сам био осам пута. Тридесет година након што ме је Бог сматрао достојним ја сам на престолу Цариграда, сада желим да је посетим још једном како бих се захвалио на овом великом благослову - рекао је Вартоломеј.

Патријарх Вартоломеј је дао интервју грчкој телевизији ЕРТ током своје посете Светој гори 27-29. маја, која је под јурисдикцијом Васељенског патријарха.

- Говорили су и писали неке чудне ствари у вези са мојом посетом, да планирам да протерам руске монахе. То су митови. Немам намеру да било кога протерујем. Претпостављам да ме они неће испровоцирати да урадим нешто слично. Нека седе мирно како никога не би прогонили. То су очигледне ствари - додао је он.

Раније је портал „антињуз.гр“ писао да се грчка Влада спрема по предлогу Цариградског патријарха Вартоломеја за масовни прогон руских монаха са Свете горе. Монашка заједница Свете горе нема никакве везе са овим планом и противи се протеривању било којих монаха, саопштили су Спутњику из те заједнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)