ДЕЦА ГИНУ КАО У РАТУ: Америка опет завијена у црно после масовног убиства у основној школи у коме је страдало 19 ђака

Д. САВИЋ

25. 05. 2022. у 20:47

НАДАО сам се да, као председник, нећу морати овако да се обраћам. Масовна пуцњава у основној школи у месту Јувалде је још један масакр у САД. Прелепа, невина деца, из другог, трећег, четвртог разреда. А тек колико је деце гледало како им пријатељи умиру, као да су на ратишту, побогу!

ДЕЦА ГИНУ КАО У РАТУ: Америка опет завијена у црно после масовног убиства у основној школи у коме је страдало 19 ђака

Фото АП

Вапај председника САД Џозефа Бајдена из Беле куће, одакле се овим речима обратио нацији после масовног убиства 19 деце и двоје одраслих у основној школи у Тексасу, био је сликовити израз стања америчке нације, поново завијене у црно после још једног масовног убиства чије су жртве малишани. Председник САД, који је надживео своје двоје деце, рекао је да је "изгубити дете као да вам неко отргне део душе":

- Осећај је као да се гушите. Молим нацију да се моли за жртве и да станемо на пут лобију за оружје. Молим да дамо родитељима и браћи убијених снагу у овој тами која их је снашла - апеловао је Бајден.

Но, реалност је у среду, дан после масакра у месту удаљеном 150 километара од тексашког града Сан Антонија, поново сурово сведочила шта значи када се оружје, чије поседовање у САД је, иначе, загарантовано уставом, нађе у погрешним рукама. Масакр убице из Тексаса, осамнаестогодишњег Салвадора Рамоса, који је и сам изгубио живот пошто га је, током крвавог пира, савладала полиција, могао је да буде спречен да су његове претње озбиљно схваћене.

Његов бивши друг из разреда сведочио је за америчке медије да му је Рамос послао фотографије оружја и муниције пре него што је кренуо у крвави пир. Пријатељ, који није желео да открије идентитет, рекао је да је био релативно "близак" са Рамосом, да су се повремено чули и играли "иксбокс" заједно. Но, уочи убиства стигле су и узнемирујуће фотографије:

- Послао би ми поруку ту и тамо, а пре четири дана послао ми је фотографије оружја које је користио. И торбу пуну муниције. Питао сам га: "Брате, шта ће ти ово?", а он је одговорио: "Не брини за то." Наставио је да ми шаље поруке типа "изгледам сад баш другачије, не би ме препознао" - причао је Рамосов друг.

Тај пријатељ је истовремено открио да је Рамос био исфрустриран момак, јер су га друга деца исмевала због одеће коју је носио и сиромаштва његове породице. Због тога је, каже, у последње време све ређе долазио и у школу.

Пријатељ је додао да је, пошто је завршио матуру, ређе разговарао са Рамосом. Но, сваких неколико месеци су ипак, на Рамосов предлог, играли "иксбокс".

У међувремену, компанија "Мета" уклонила је инстаграм-налог за који су корисници друштвених мрежа рекли да је припадао масовном убици Рамосу. "Мета" није потврдила да је налог повезан са убицом, међутим, на угашеном налогу "salv8dor_" постављене су фотографије две аутоматске пушке АР15, свега три дана пре смртоносног напада на основну школу.

Неколико ђака из Рамосовог разреда потврдило је да је налог припадао убици. На Рамосовој Тик-Ток страници постоји само један пост - клип видео-игрице "сабвеј сурферс", а у биографији испод његове профилне слике писало је: "Децо, плашите се у стварном животу."

НЕМОЋ ПРЕД "ЛОБИЈЕМ ОРУЖЈА"

АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден је после масакра запитао: "Као држава, морамо да се запитамо, забога, када ћемо да станемо на пут том лобију за оружје. Када ћемо урадити оно што дубоко у нама знамо да треба да буде урађено?" Бајден је замолио посланике да "овај бол преточе у акцију" док је подсећао на масовне пуцњаве из 2012. године у основној школи Сенди Хук у Њутауну, у држави Конектикат, када је био потпредседник: "Доста ми је свега, уморан сам. Морамо да делујемо. Немојте само да ми кажете да не можемо да реагујемо после овог покоља. Зашто дозвољавамо да се ово деси?", питао је Бајден.

САУЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић упутио је саучешће америчком председнику Џозефу Бајдену, као и породицама и пријатељима убијених у пуцњави у основној школи у Тексасу. "Када се у тренутку прекину животи и снови деце и младих људи, сви остајемо неми пред безумљем таквог злочина. Упућујем саучешће председнику Бајдену, породицама и пријатељима погинулих, а рањенима најбоље жеље за брз опоравак", навео је Вучић на "Твитеру".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?