ДА ЛИ ЈЕ СТРАХ ОД МАЈМУНСКИХ БОГИЊА ОПРАВДАН? Светски стручњаци решили дилему

Новости онлајн

25. 05. 2022. у 17:29

ВИРУС који за последицу има гнојне пликове је тренутно откривен у неколико земаља, а нови случајеви збуњују стручњаке.

ДА ЛИ ЈЕ СТРАХ ОД МАЈМУНСКИХ БОГИЊА ОПРАВДАН? Светски стручњаци решили дилему

Фото Shutterstock

Многи људи су изразили своју забринутост услед ширења мајмунских богиња, а епидемиолошкиња Обри Гордон је дала неколико својих закључака о томе.

Ванредна професорка епидемиологије Универзитета у Мичигену и епидемиолог за заразне болести, Обри Гордон, истиче да је велики број случајева мајмунских богиња у више земаља забрињавајућ, али да не постоји могућност да се болест претвори у пошаст која је слична ковиду 19.

- То је дефинитивно нешто што се у овом тренутку мора пратити. Добра вест о мајмунским богињама је да се не могу преносити као нешто попут САРС-ЦоВ-2. Дакле, требало би да се може контролисати. Имамо постојеће вакцине које делују против мајмунских богиња, међутим, тренутно је само једна лиценцирана за ту сврху у САД - навела је она, а преноси Technology.org.

Додаје да ће појава нечега попут мајмунских богиња бити све чешћа у будућности, али да су такви случајеви постојали и раније.

- Један од разлога је тај што су мајмунске богиње заправо повезане са малим богињама. Ако сте старији од одређеног узраста, вероватно имате ожиљак од вакцинације против малих богиња, која је спречила велике богиње и била је одговорна за то што смо успели да искоренимо мале богиње, али је такође спречила случајеве мајмунских богиња - истиче Гордонова.

Међутим, као ману садашњости је навела велики део популације који није примио вакцину против малих богиња, а до тога је дошло јер се сматра да је вирус искорењен. Таква ситуација по њој доноси ризик, јер невакцинисани људи постају подложни овим или другим вирусима богиња, укључујући и мајмунске.

До сада је преношење мајмунских богиња са човека на човека било веома ретко, али да се оне појављују када постоји блиски контакт, било великим капљицама или директним контактом са другом особом.

- У основи, морате имати контакт са њиховом пљувачком или гнојем од лезија - појаснила је Обри.

Тренутно се много ради на откривању начина на који се ове богиње преносе и које специфичне групе људи су опасности, али је једна од карактеристика ове епидемије да се преноси сексуалним путем, барем се то показало код неких новооткривених случајева.

Ова болест изражава забринутост да ће се распространити све шире у будућности, али је Обри објаснила да то и није нешто што се очекује.

- Зато што се не преноси тако лако, јер имамо вакцину која делује за то и пошто је релативно лако препознати случајеве због карактеристичних лезија коже, требало би да је много лакше контролисати - објаснила је она.

Наводи да су велике богиње успешно искорењене, али да су мале невероватно преносиве, међитим, људи обично нису заразни док немају симптоме, па је то упоредила са ковидом 19, па закључује:

- Није као САРС-ЦоВ-2 где сте високо заразни пре него што добијете симптоме или ако никада не развијете симптоме. Веома је лако идентификовати мале богиње, за разлику од респираторних болести попут САРС-ЦоВ-2.Ове ствари заједно су омогуц́иле контролу малих богиња, што је на крају довело до њиховог искорењивања. Пошто и мајмунске богиње имају исте карактеристике и мање се преносе међу људима, требало би да можемо и да их контролишемо.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗ ЈАДРАНА ВРЕБАЈУ 54 ВРСТЕ АЈКУЛА: Ево које су најопасније - десетак напада је забележено