ОДБАЦИЛА СВЕ СПЕКУЛАЦИЈЕ: Кристин Лагард негирала да еврозона иде ка рецесији

Танјуг

24. 05. 2022. у 12:31

ПРЕДСЕДНИЦА Европске централне банке Кристин Лагард одбацила је данас спекулације да еврозона иде ка рецесији.

ОДБАЦИЛА СВЕ СПЕКУЛАЦИЈЕ: Кристин Лагард негирала да еврозона иде ка рецесији

Фото: Танјуг/АП

- У овом тренутку не видимо рецесију у еврозони. Не разматрамо то као најниже полазиште у нашим сценаријима - рекла је Лагардова за ТВ "Блумберг" на Светском економском форуму у Давосу.

Она је набројала "најнижу стопу" незапослености у зони јединствене валуте, велику штедњу домаћинстава и изгледе за снажну летњу сезону туристичке индустрије као силе које ће ублажити негативне утицаје рата у Украјини и растуће инфлације.

Евро је након емитовања њене изјаве неутралисао пад према америчком долару забележен на раном трговању и достигао највиши ниво од 1,0724 долара, а ојачао је и у односу на друге валуте, укључујући швајцарски франак и британску фунту.

Лагардова је у понедељак изнела своју визију наредних корака ЕЦБ-а у блогу објављеном на веб-сајту централне банке еврозоне, најављујући да ће до краја трећег квартала банка вероватно напустити политику негативних камата и повећати стопе. Прво повећање каматне стопе требало би да се догоди у јулу, навела је она. Одбила је да каже да ли ЕЦБ можда размишља о повећању камате за 50 базних поена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ШТА СЕ ТО ЗБИВА У ЛИСИЧАНСКУ? Наређено повлачење комплетне војске или се покушаји опсаде настављају?