ЗЕЛЕНСКИ "ПРЕСЛИКАВА" РУЖНУ СТРАНУ ИСТОРИЈЕ: Украјински шеф државе окривио Гаврила Принципа за смрт милиона људи

Novosti online

23. 05. 2022. у 22:50

ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски обратио се путем видео укључења светским лидерима на Светском економском форуму у Давосу. Он је том приликом, између осталог, рекао да је сарајевски атентат "потврда да се милиони жртава могу убити са само неколико хитаца".

ЗЕЛЕНСКИ ПРЕСЛИКАВА РУЖНУ СТРАНУ ИСТОРИЈЕ: Украјински шеф државе окривио Гаврила Принципа за смрт милиона људи

Фото АП

Председник Украјине је, говорећи о ситуацији у његовој земљи, поменуо историјске догађаје који су допринели драматичним променама у свету - Сарајевски атентат 1914. и Минхенски споразум 1938. - који су претходили избијању два светска рата.

- Сећамо се, на пример, како само неколико хитаца може да доведе до милионских жртава попут пуцњаве у Сарајеву 28. јуна 1914. Историја памти колико туге може да направи једна особа ако види да му се не пружа довољно отпора. Било је то, на пример, 1938. године у Минхену - рекао је Зеленски.

Зеленски је тада позвао на додатне санкције Русији.

- Сада је време да дамо одговор. Све руске банке морају да буду санкционисане без изузетка, одсечене од сваког приступа технологији и свих комерцијалних веза - рекао је украјински председник.

Он је додао да се мора извршити максималан притисак да сваки агресор зна последице својих поступака и позвао да се сва руска имовина у иностранству заплени и стави у посебан фонд за погођене ратом.

- Ако агресори изгубе све, имаће мање мотивације да почну ратове - рекао је Зеленски.

Председник Украјине је и у овом говору још једном показао да ми је од истине дража пропаганда, и да историјске чињенице тумачи по својој вољи. Зеленски је ставио знак једнакости између ослободилачког пуцња Гаврила Принципа и Хитлеровог  поробљавања Чешке, која је омогућена Минхенским споразумом који су потписали и премијери Велике Британије и Француске.

А о томе шта је Хитлер мислио о Принципу, сведочи и фотографија на којој вођа Трећег рајха задовољно гледа на спомен плочу која је била постављена у Сарајеву.

Само три дана после окупације на његов 52. рођендан, на врхунцу славља Хитлер добија на поклон једини ратни трофеј донет из раскомадане Југославије – спомен-плочу Гаврилу Принципу донету из окупираног Сарајева.

Снимак скидања ове плоче објављен је у нацистичком ратном журналу, који је тада обишао циелу Европу.

На снимку се виде њемачке трупе како улазе у Сарајево и како им грађани кличу, а приказана је и група мушкараца који се пењу мердевинама на зграду на којој је била постављена плоча, скидају је и предају њемачким војницима.

У видео журналу спикер на немачком усхићено изговара: "Овде је 28. јуна 1914. аустријски престолонасљедник постао жртва кукавичког атентата српског студента. Ти пуцњи су дали сигнал за светски рат".

Исту оптужбу сада смо могли да чујемо и од украјинског председника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРАВИЧНА ОЛУЈА ПРЕВРНУЛА ОГРОМАН БРОД: Таласи прогутали целу посаду, само троје људи спасено! (ВИДЕО)