ОГЛАСИО СЕ ЕРДОГАН О УЛАСКУ ШВЕДСКЕ У НАТО: Не можемо да затварамо очи пред оваквом ситуацијом

Новости онлајн

23. 05. 2022. у 16:26

ТУРСКА не може да остави по страни санкције Стокхолма против Анкаре када се разговара о чланству Шведске у НАТО-у, изјавио је турски председник Реџеш Тајип Ердоган.

ОГЛАСИО СЕ ЕРДОГАН О УЛАСКУ ШВЕДСКЕ У НАТО: Не можемо да затварамо очи пред оваквом ситуацијом

Фото: Профимедиа/Emmanuel DUNAND

- Иако је очигледна витална улога коју играмо у Алијанси и међународним организацијама чији смо чланови, неки од наших савезника и даље говоре о укидању санкција. Не можемо да ставимо по страни санкције Шведске против нас - поручио је председник Ердоган.

Он је оценио да политика ширења НАТО-а, у којој, како је рекао, нису заштићени фундаментални аспекти безбедности, неће допринети ни Турској, ни Алијанси.

Турска рачуна на то да ће уместо бескорисних изјава НАТО предузети конкретне кораке како би отклонио њену забринутост у вези са могућим ступање Шведске и Финске у НАТО, напоменуо је Ердоган.

Фото АП

- Нисмо добили од партнера из НАТО-а адекватну подршку у питањима борбе против тероризма. Не можемо да затворимо очи на санкције које нам је Шведска увела, нема објашњења за њих. Обзиром да је улога коју играмо у НАТО-у јасна, и даље дискутујемо о укидању санкција са нашим савезницима - нагласио је туски лидер.

С тим у вези, констатовао је да Анкара није добила подршку коју је очекивала од својих савезника ни у задовољавању својих одбрамбених потреба, нити у својој 40. годишњој борби против тероризма.

- Наша земља је више пута била изложена отвореним и прикривеним санкцијама, претњама, притисцима и уценама - додао је Ердоган.

НАТО жели Шведску и Финску

Подсетимо, Шеф Алијансе Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез. НАТО очекује да те земље донесу самосталне одлуке о ступању у Алијансу у наредним месецима и недељама, изјавила је стална представница САД при НАТО-у Џулијан Смит. Она је додала да САД поздрављају приступање тих земаља Алијанси.

Ердоганово "Не" плановима Запада

Турска је пратила процес у вези с плановима о прикључивању Финске и Шведске НАТО-у, и од самог почетка на то није посматрала позитивно.

- Пратимо тај процес, али немамо позитивно мишљење о томе, јер би то била грешка у вези са Грчком. Знате како се Грчка понаша у Алијанси према Турској. Другу грешку Турска не жели да прави. Скандинавске земље су расадник тероризма, имају обичај да се 'гостољубиво односе' према терористима, да их пуштају у парламент. Због тога за сада не можемо позитивно да гледамо на то - рекао је Ердоган новинарима.

БОНУС ВИДЕО:

ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМКЕ РУСКОГ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ: Хеликоптери у акцији у Украјини

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАШ ГРАД ЈЕ УНИШТЕН Кличко се огласио о гранатирању Кијева - уништено је 220 станова