"МОЛИМ ВАС ЗА ПОДРШКУ": Председник Аустрије Ван дер Белен се кандидује за други мандат шефа државе

Танјуг

22. 05. 2022. у 17:00

ПРЕДСЕДНИК Аустрије Александер ван дер Белен (78) саопштио је данас да ће се кандидовати за други мандат на место шефа државе.

МОЛИМ ВАС ЗА ПОДРШКУ: Председник Аустрије Ван дер Белен се кандидује за други мандат шефа државе

Александер ван дер Белен/ Фото: ЕПА

Ван дер Белен је кандидатуру најавио видео поруком.

- Моје име је Александер ван дер Белен и кандидујем се за место председника Аустрије. Молим за вашу подршку - поручио је он.

Указао је да жели даље свим својим искуством и снагом да ради за Аустрију, подвукавши да не може замислити ништа сврсисходније.

- Нећу мировати док не будем сигуран да сви заједно идемо исправним путем - подвукао је он.

Ван дер Белен је казао да је председник Аустрије занимљив задатак, и да, ко жели ту функцију, мора волети изненађења, јер ниједан човек не може бити припремљен на све што нас очекује.

- Ко је пре пет година могао да има и идеју шта ће се све десити? У Европи и свету, у нашој вољеној Аустрији. Будите искрени ствари као „Ибица“ су данас већ заборављене. Живимо у прелазном периоду, и ништа се више не подразумева. Морамо сваког дана да се залажемо за оно што нам је важно - поручио је он.

Ван дер Белен је казао да мисли да зна да ће остати тако изазовно.

- Националисти теже ка власти, ако то будемо дозволили. Биће велики задатак да сачувамо мир, демократију, наше вредности, социјално јединство, и нашу прелепу природу - казао је Ван дер Белен, додајући да жели да да свој допринос како би наредне године биле добре за све грађане Аустрије.

Актуелни председник ће се кандидовати као независни кандидат.

С тим у вези организовано је независно удружење „Заједно за Ван дер Белена - независна иницијатива за јачање либералне демократије“.

Ван дер Белен је најавио да ће се у понедељак лично обратити јавности на конференцији за новинаре.

Кандидатура Ван дер Белена за други мандат "смањиће" број противкандидата, јер ће велике странке, како се очекује, одустати од сопствених кандидата, пошто је по обичају тешко поразити шефа државе који тежи ка другом мандату.

БОНУС ВИДЕО - ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА ЕТНА: Погледајте како се ужарена лава спушта низ стране вулкана

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАШ ГРАД ЈЕ УНИШТЕН Кличко се огласио о гранатирању Кијева - уништено је 220 станова