БИВША САВЕТНИЦА У АМЕРИЧКОМ КОНГРЕСУ: Пошто смо Финској и Шведској рекли "Да", биће много теже рећи Украјини "Не"

Р. В.

22. 05. 2022. у 09:25

ЖЕЉА да се прошире границе НАТО-а и тиме ојача позиција Сједињених Држава у војној сфери је кратковида и опасна, јер може довести до даље ескалације тензија уопште, а посебно до продужавања сукоба у Украјини, преносе РИА Новости.

БИВША САВЕТНИЦА У АМЕРИЧКОМ КОНГРЕСУ: Пошто смо Финској и Шведској рекли Да, биће много теже рећи Украјини Не

foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

Овај став је изнела бивша саветница за спољну политику у Конгресу Дајана Олбаум у чланку за "The Hill".

Foto: Printskrin/thehill.com

Према њеним речима, настављени покушаји алијансе да се „пришути руском прагу” постају провокација која ће само подићи улог у украјинском сукобу. Док би највиши приоритет Вашингтона требало да буде брз прекид ватре и решавање ситуације, администрација Џоа Бајдена, под притиском Конгреса и истакнутих спољнополитичких стручњака, наставља да ескалира са све озбиљнијим војним циљевима, рекла је Олбаумова.

Што се тиче Финске и Шведске, њихово чланство у НАТО може само да погорша ситуацију, нагласила је она.

- Када смо рекли "да" Финској и Шведској, биће много теже рећи "не" Украјини. Што је још важније, улазак Финске и Шведске у НАТО може на крају дестабилизовати Европу, а не помоћи у њеној заштити - рекао је Олбаумова, додајући да је раније како се ситуација у Украјини погоршавала, ниједна од ових земаља није се суочила са претњама Русије, али војно јачање алијансе тамо могло би да подстакне Москву да узврати.

Европа данас не треба да прекраја границе успостављене током Хладног рата: уместо тога, треба да створи нову архитектуру безбедносних и економских институција, које ће укључивати Русију, закључила је Олбаумова.

БОНУС ВИДЕО:

ПОГЛЕДАЈТЕ ИЗБЛИЗА АБРАМОВИЧЕВУ СУПЕРЈАХТУ: Снимци из Мугле у Турској

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана