ДА ЛИ БРИСЕЛ ПОТЦЕЊУЈЕ ТУРСКУ: Анкара не да зелено светло Хелсинкију и Стокхолму

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

21. 05. 2022. у 19:41

ЗВАНИЧНА Анкара неће дати зелено светло за чланство Финске и Шведске у НАТО, колико год се Хелсинки и Стокхолм трудили да се догоди супротно.

ДА ЛИ БРИСЕЛ ПОТЦЕЊУЈЕ ТУРСКУ: Анкара не да зелено светло Хелсинкију и Стокхолму

Фото АП

Разлога за противљење турског председника Тајипа Реџепа Ердогана има више, а критике на рачун две нордијске земље да су "склониште за терористе", јер пружају уточиште члановима Курдистанске радничке партије (ПКК), само су врх леденог брега.

За две земље које су се кандидовале за НАТО, ни ПКК, ни покрет Фетулаха Гулена, кога Ердоган сматра организатором неуспелог пуча на њега 2016. године, нису терористичке организације. Турске власти сматрају да је Шведска "позадинска база" за ове организације у Европи и да на основу тога и даље опстају. У Анкари истичу да Шведска и Финска нису позитивно одговориле ни на један од тридесетак упућених захтева за екстрадицију чланова ових организација.

Осим тога, Турска настоји и да одржи добре односе са Русијом и Кином. Анкара се нуди као место за коначне преговоре око завршетка рата у Украјини. Истовремено, од доласка Ердогана на власт, Турска се окренула идеји да постане јака регионална сила, на Блиском и Средњем истоку и у Централној Азији. Такође, и на Балкану. Жели да се њена реч чује, а неке одлуке у том процесу одударају од званичне политике Алијансе и САД. Однос према Кипру, на пример, или када је изршила инвазију на север Сирије да би се обрачунала са оружанм групацијама Курда, или, опет, када је набавила руски ракетни систем С-400.

Баш због те набавке оружја Вашингтон је увео санкције Турској и избацио је 2019. године из програма снабдевања "невидљивим" борбеним авионима Ф-35. Пре неколико година, због наведене турске куповине руског оружја, стидљиво се помињала и нереална могућност да Турска буде искључена из НАТО.

Аналитичари оцењују да су у Бриселу потценили одлучност Анкаре да осујети чланство Финске и Шведске у НАТО, што би, ако се ипак и догоди, могло да изазове потресе у геополитичким односима шире од обичног чланства две земље и напетост на новој граници Алијансе са Русијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)