ШПАНИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ТОПЛОТНИ ТАЛАС У МАЈУ: Сутра се очекују температуре до 42 степена, могући шумски пожари

Танјуг

20. 05. 2022. у 12:49

ТЕМПЕРАТУРЕ у деловима јужне Шпаније ће сутра прећи 42 степена, док ће топлотни талас "изузетног интензитета" донети прашњаво небо, повећан ризик од шумских пожара и вреле услове какви се чешће виђају на половини лета, него на половини маја.

ШПАНИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ТОПЛОТНИ ТАЛАС У МАЈУ: Сутра се очекују температуре до 42 степена, могући шумски пожари

Фото: ЕПА

Шпанска влада покренула је национални план за екстремне температуре, након што је метеоролошка агенција Аемет упозорила да ће овај мај у Шпанији бити један од најврелијих у протеклих неколико година, пренео је "Гардијан".

Аемет је додао да ваздушна маса топлог, сувог ваздуха стиже из Африке, носећи са собом прашину из Сахаре и "изузетно високе" дневне температуре, које су за 10 до 15 степени изнад сезонског просека.

- Последњи подаци метеоролошких модела потврђују снажан интензитет овог топлотног таласа - казао је портпарол Аемета Рубен дел Кампо.

Он је додао да би за Шпанију ово могао да буде најинтензивнији топлотни талас у мају у претходних 20 година. Петак и субота ће бити најтоплији, па ће онда уследити велики пад температуре у недељу.

Метеоролог је рекао да би темепратуре у андалузијској долини данас могле да пређу 40 степени, а сутра 42.

- Чак и да се топлотни талас негде ублажи, опет би могле да се измере температуре од 40 степени или више у североисточној долини Ебро. То је нешто што није виђено у овом периоду - додао је Дел Кампо.

Шпанија је забележила најтоплију температуру икада у августу, када је жива у термометру у граду Монторо у Андалузији достигла 47,4 степена.

Дел Кампо је упозорио грађане на "екстреман ризик" од шумских пожара у јужним, централним и североисточним областима, а рекао је и да очекују још један налет облака са прашином.

- Чека нас екстремна епизода и ризик који са собом носе високе температуре ће бити изражен у многим областима - казао је Дел Кампо.


 

БОНУС ВИДЕО: ПОГЛЕДАЈТЕ РУСКЕ ТЕНКОВЕ У АКЦИЈИ: Снимци ДНР приказују нападе на положаје украјинске војске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)