РУСИЈА МОЖЕ ДА ИЗВЕЗЕ 25 МИЛИОНА ТОНА ЖИТАРИЦА: Небензја упитао на састанку СБ - "Зашто најсиромашнији да пате због игара Запада?"

Танјуг

20. 05. 2022. у 10:04

РУСИЈА може да понуди 25 милиона тона житарица за извоз преко луке Новоросијск од 1. августа до краја ове године, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности УН о конфликтима и безбедности хране.

РУСИЈА МОЖЕ ДА ИЗВЕЗЕ 25 МИЛИОНА ТОНА ЖИТАРИЦА: Небензја упитао на састанку СБ - Зашто најсиромашнији да пате због игара Запада?

Фото: AP Photo/John Minchillo

Према његовим речима, Русија и даље остаје одговоран снабдевач храном и енергијом, пренео је ТАСС.

- Ове године очекујемо рекордно висок род пшенице. У том смислу можемо понудити 25 милиона тона жита за извоз из луке Новоросијск од 1. августа до краја ове године - рекао је Небензја.

Додао је да се може разговарати и о другим набавкама, с обзиром на то да ће од јуна до децембра потенцијални извоз ђубрива износити најмање 22 милиона тона.

- Али ако немате намеру да повучете своје самоиницијативно уведене санкције, зашто онда оптужујете нас - поручио је.

Небензја се запитао и зашто најсиромашнији народи и региони морају да пате због неодговорних геополитичких игара Запада.

Према његовим речима, у садашњим околностима покушаји да се неосновано пребаци одговорност за погоршање ситуације са храном у свету на Русију нису само апсурдни, већ представљају светогрђе.

БОНУС ВИДЕО: 

ПОСЛЕДИЦЕ РАЗАРАЊА У УКРАЈИНИ: Снимци уништеног оружја и објеката у Харкову и околини

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАНАДА ШАЉЕ ТРУПЕ У ЛЕТОНИЈУ: Учествује у формирању борбене бригаде