СИ ЂИНПИНГ: Неопходна безбедносна сарадња земаља БРИКС-а

Танјуг

19. 05. 2022. у 18:09

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг изјавио је данас да земље БРИКС-а треба да сарађују у домену глобалне безбедности и удруже напоре да се на светском плану супротставе политици моћи и блоковској конфронтацији.

СИ ЂИНПИНГ: Неопходна безбедносна сарадња земаља БРИКС-а

Фото Shutterstock

-Земље БРИКС-а треба да се супротставе хегемонизму и политици моћи, да одбаце хладноратовски менталитет и блоковску конфронтацију и да заједно раде на изградњи глобалне безбедносне заједнице, те да ојачају политику међусобног поверења и безбедносну сарадњу, да одржавају блиску комуникацију и координацију по главним међународним и регионалним питањима, рекао је Си Ђинпинг, а преноси Ројтерс позивајући се на кинеско Министарство спољних послова.

Он је то изјавио на седници министара спољних послова земаља БРИКС-а која се одвија путем видео везе.

Кинески председник је додао да земље БРИКС-а морају да удовоље суштинским интересима сваке чланице и да поштују суверенитет и безбедност једна друге.

-Као позитивна, инспиративна и конструктивна сила у међународној заједници, земље БРИКС-а треба да предузму стварну акцију за промовисање мира и развоја, подржавање правичности и правде, и залагање за демократију и слободу, како би подстакле позитивну енергију у међународним односима и учине их стабилним, закључио је Си, а преноси британска агенција.

Чланице БРИКС-а су Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

БОНУС ВИДЕО - ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ: Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕЛЕНСКИ О МОГУЋЕМ НАПАДУ ИЗ КОМШИЛУКА: Ако нападну, одговорићемо - то неће бити ударац, већ шамар