ЗАХАРОВА ОДБРУСИЛА ЕУ: Водите тотални економски рат против Русије, Запад је одговоран за кризу на светском прехрамбеном тржишту

Novosti online

18. 05. 2022. у 18:36

КРИЗА која се примећује на светском прехрамбеном тржишту првенствено је повезана са грешкама економске и аграрне политике западних земаља, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

ЗАХАРОВА ОДБРУСИЛА ЕУ: Водите тотални економски рат против Русије, Запад је одговоран за кризу на светском прехрамбеном тржишту

Фото објавила Ксенија Павловић, америчка новинарка, пореклом из Србије

-Запад заборавља да су кризне појаве на светском прехрамбеном тржишту повезане, пре свега, са нагомиланим грешкама и погрешним прорачунима у макроекономској, енергетској и аграрној политици западних земаља директно, поручила је Захарова.

Према њеним речима, ЕУ настоји да искористи прехрамбену кризу како би окренула земље трећег света против Русије.

-Европска унија отворено настоји да искористи тему наводне одговорности наше земље за погоршање ситуације у области глобалне прехрамбене безбедности како би убедила треће земље да подрже антируски курс Запада, истакла је Захарова током брифинга.

Како каже, раст цена робе је резултат „непромишљеног повећавања једностраних антируских ограничења и претњи даљим санкционим притиском на Москву“.

Москва апелује на међународну заједницу да не подлегне провокацијама Запада и да схвати ко је заправо створио потешкоће са глобалном прехрамбеном безбедношћу, изјавила је дипломата.

-Позивамо међународну заједницу да не подлегне провокацијама Запада, да сагледа реалност, пође од чињеница и схвати да је Запад спреман да искористи потешкоће које активно ствара у осигуравању глобалне прехрамбене безбедности. Те потешкоће нису настале јуче, а они желе да их искористе за промовисања својих себичних политичких интереса, нагласила је нагласила је портпаролка МИП-а Русије.

ЕУ објавила тотални економски рат Русији

Према њеним речима, Европска унија је по налогу Сједињених Америчких Држава објавила тотални економски рат Русији.

-ЕУ је заједно са САД и њиховим истомишљеницима покренула кампању оптужби Русије за изазивање, како они пишу, глобалне прехрамбене кризе, рекла је Захарова.

Она је скренула пажњу на то да се кључна теза састоји у томе да наводно „активности Москве у Украјини, међу којима (а то је њихов термин) блокирање извоза украјинских житарица из црноморских лука, води ка несташици хране и глади у најсиромашнијим земљама“.

-Сви памтимо шта колективни Запад мисли пре свега о најсиромашнијим земљама, они размишљају како да обичне земље направе најсиромашнијим, у своју корист, оценила је Захарова.

С тим у вези, дипломата сматра да „Брисел на уобичајен начин доводи у заблуду међународну заједницу отворено манипулишући правим разлозима актуелне ситуације“. Брисел, који је покренуо пропагандну кампању против Москве, није размишљао о последицама, додала је портпаролка.

Украјинци, опаметите се – Америка вас пљачка

Истовремено, она је оценила да развој америчких планова за извоз хране и житарица из Украјине, наводно ради смањења цена на светским тржиштима, представља политику пљачке те земље и лишавања украјинских држављана житарица.

Према речима Захарове, имагинарни „амерички пацифизам и жеља да се свима чини добро“ су одавно познати.

-Не ради се о томе. Ради се о пљачки последњег што имају Украјина и украјински грађани и, узгред речено, украјинска војска. Вашингтон уопште не брине шта остаје од те гозбе самим Украјинцима. Можда је време да се опаметите и схватите да вам сада одузимају и оно последње, односно храну, жито, резултат вашег рада. Сада вам то одузимају, напоменула је дипломата, обраћајући се украјинском народу.

Раније је амерички председник Џозеф Бајден изјавио да Сједињене Америчке Државе са савезницима траже могућност да украјинску пшеницу врате на светско тржиште како би спустили цене те житарице.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИГРАНТСКИ ЈУРИШ НА МЕЛИЉУ: Хаос на граници Шпаније и Марока, повређене десетине граничара (ВИДЕО)