АМЕРИКА НЕЋЕ РУСКЕ ДОЛАРЕ: Од 25. маја Вашингтон забрањује сервисирање руског дуга у доларима

Novosti online

18. 05. 2022. у 17:11

ЛИЦЕНЦА, која омогућава сервисирање државног дуга Русије у доларима у условима санкција, вероватно, неће бити обновљена, преноси агенција Блумберг позивајући се на неименоване изворе.

АМЕРИКА НЕЋЕ РУСКЕ ДОЛАРЕ: Од 25. маја Вашингтон забрањује сервисирање руског дуга у доларима

Фото: АП

Лиценца ОФАС важи од 2. марта 2022. године. Она омогућава трансакције које су неопходне за рефинансирање државних обвезница, али лиценца истиче 25. маја. Русија ће већ 27. маја морати да плати два купона за еврообвезнице.

Према подацима саговорника Блумберга, неки чиновници америчког Министарства финансија, чији је део и ОФАС, предлажу да се лиценца продужи, како би Русија наставила да плаћа дугове трошећи валуту која се налази у земљи. Међутим, администрација америчког председника Џозефа Бајдена се приклонила оштријим мерама.

Један од саговорника агенције наводи да коначна одлука није донета. Представници Беле куће и Министарства финансија САД нису желели да дају коментар.

Без обзира што је ова лиценца издата одмах након што су санкције уведене, о потенцијалном неплаћању државног дуга Русије активно се расправља већ од почетка априла. Тада је америчко Министарство финансија изјавило да неће дозволити сервисирање руског државног дуга у доларима са рачуна у америчким банкама.

Подсетимо, САД су увеле санкције Русију којим се забрањује америчким банкама учешће у куповини државних обвезница деноминованих у рубљама на примарним тржиштима. Америчке зајмодавце то, међутим, не спречава да руски суверени дуг купују на секундарним тржиштима.

Након покретања специјалне војне операције у Украјини, Запад је интензивирао санкциони притисак на Москву. Рестрикције су усмерене пре свега против банкарског сектора и испорука високе технологије. Многе земље су објавиле да замрзавају руску имовину. Према речима министра финансија Русије Антона Силуанова, ради се о око 300 милијарди долара, што је отприлике половина златних и девизних резерви Русије.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ: Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГЛЕДАЈТЕ – СОЛЦЕНПЕК УНИШТАВА АМЕРИЧКЕ ХАУБИЦЕ: Дејство руских тешких ВБР на фронту у Украјини (ВИДЕО)