ЗА УКРАЈИНУ ДОДАТНИХ ДЕВЕТ МИЛИЈАРДИ ЕВРА Фон дер Лајенова најавила нову помоћ из буџета ЕУ

Танјуг

18. 05. 2022. у 14:22

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је да ће из буџета ЕУ бити издвојено додатних девет милијарди евра за хитну макрофинасијску помоћ Украјини у 2022. години и позвала међународне партнере и институције да се придруже платформи за обнову Украјине након рата.

ЗА УКРАЈИНУ ДОДАТНИХ ДЕВЕТ МИЛИЈАРДИ ЕВРА Фон дер Лајенова најавила нову помоћ из буџета ЕУ

Урсула фон дер Лајен / Фото АП

- ЕУ има и одговорност и стратешки интерес да буде лидер реконструкције Украјине. Требало би да принципи реконструкције буду комбинација инвестиција и тренутних реформи. С временом, ова комбинација ће помоћи Украјини да настави свој пут ка пријему у ЕУ - поручила је Фон дер Лајенова.

Она наводи да план за реконструкцију земље мора да подржи потребе које ће сама Украјина дефинисати, али и да треба да буде заснован на реформама у кључним областима као што су борба против корупције, владавнина права, јачање администрације и правосуђа, и да буде ослоњен на зелену и дигиталну транзицију и европске вредности.

- Ове инвестиције ће помоћи Украјини да изађе јача и отпорнија из разарања које је проузроковала Путинова војска - поручила је Фон дер Лајенова.

Урсула фон дер Лајен каже да не би требало да ЕУ буде једина која ће доприности овим инвестицијама.

Она је на ванредном обраћању у седишту ЕК у Бриселу предложила формирање ”платформе за реконструкцију” коју би заједно водиле Украјина и Европска комисија, а у којој би учествовале и земље чланице ЕУ, међународни донатори, финансијске институције и други партнери који исто мисле.

 

БОНУС ВИДЕО:

ПОГЛЕДАЈТЕ РУСКЕ ТЕНКОВЕ У АКЦИЈИ: Снимци ДНР приказују нападе на положаје украјинске војске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЗМЕЂУ БОРОВЕ ШУМЕ И ЧИСТОГ МОРА: Топла препорука за хотел Sealife Kemer Resort 5*