"НЕАДЕКВАТАН ОДГОВОР НА ЕПИДЕМИЈУ": Ким оптужио владине званичнике

Танјуг

18. 05. 2022. у 08:37

СЕВЕРНОКОРЕЈСКИ лидер Ким Џонг Ун оценио је данас да је незрео одговор земље на прву потврђену епидемију корона вируса и оптужио владине званичнике за неадекватан и инертан одговор, известили су данас државни медији.

НЕАДЕКВАТАН ОДГОВОР НА ЕПИДЕМИЈУ: Ким оптужио владине званичнике

Фото: АП

Северна Кореја је регистровала још 232.880 људи са симптомима грознице и још шест смртних случајева након што је земља потврдила епидемију корона вируса прошле недеље, преноси агенција Ројтерс.

Председавајући састанком политбироа владајуће Радничке партије, Ким је рекао да је "незрелост државног капацитета да се носи са кризом повећала сложеност и тешкоће у борби против пандемије", наводи државна агенција КЦНА.

Од свог првог признања избијања епидемије ковида-19, Северна Кореја је регистровала 1,72 милиона пацијената са симптомима грознице, укључујући 62 смртна случаја до сада.

Међутим, држава је такође саопштила да ситуација са вирусом у земљи добија "повољан заокрет", додајући да се на партијском састанку разговарало о "одржавању добрих шанси на свеукупном фронту превенције епидемије".

У извештају није прецизирано на основу чега се дошло до тако позитивне оцене, наводи Ројтерс.

Земља није још увек започела масовну вакцинацију и има ограничене могућности тестирања на вирус, због чега су многи стручњаци забринути да ће можда бити тешко да се процени колико се широко и брзо болест шири.

Према наводима агенције КЦНА, Северна Кореја се залагала за боље руковање "сакупљањем, транспортом и тестирањем узорака од оних особа са грозницом, уз постављање додатних карантинских објеката".

КЦНА је такође известила да су здравствени званичници развили водич за лечење ковида-19.

Званичници и истраживачи су појачали напоре на "масовном развоју и производњи лекова ефикасних у лечењу вирусне инфекције и успостављању рационалније дијагнозе и метода лечења", али агенција није дала детаље о којим лековима је реч.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)