КИНА ПОРУЧИЛА ЗЕМЉАМА Г7 ДА ГЛЕДАЈУ СВОЈА ПОСЛА: "Престаните да примењујете вишеструке аршине"

Novosti online

17. 05. 2022. у 09:59

КИНА је одговорила на захтев Г7 да Пекинг обустави подршку Русији усред опсежних западних санкција, наводећи да та земља одлучује о сопственој позицији и политици на основу „заслуга саме ствари“ и да би седам земаља чланица требало да се фокусирају на своја питања уместо да се мешају у унутрашње ствари других земаља.

КИНА ПОРУЧИЛА ЗЕМЉАМА Г7 ДА ГЛЕДАЈУ СВОЈА ПОСЛА: Престаните да примењујете вишеструке аршине

Фото: Профимедиа/Илустрација

Саопштење је уследило након што су министри спољних послова Групе седам (Г7), која укључује САД, Немачку, Италију, Канаду, Велику Британију, Француску и Јапан, издали у суботу саопштење у коме су позвали Пекинг да „одлучно“ позове Русију да престане са ратом у Украјини и да се уздржи од пружања економске и војне помоћи Кремљу. Група је такође инсистирала да Кина „подржава суверенитет и независност Украјине“ и „позива Русију да прекине своју војну агресију на Украјину“.

У опширној изјави се даље упозорава Пекинг „да не помаже Русији у њеном агресорском рату против Украјине“, „да не подрива санкције уведене Русији“ и да не оправдава руске акције у Украјини употребом „манипулације информацијама, дезинформација и другог”.

Током конференције за новинаре, портпарол кинеског министарства спољних послова Жао Лиђиан је осудио захтеве и позвао земље Г7 да престану да уводе незаконите санкције и провоцирају друге земље и да се уместо тога усредсреде на друга важна глобална и унутрашња питања.

- Позивамо земље Г7 да се истински усредсреде на мир и развој широм света, да престану да примењују двоструке или чак вишеструке аршине, да престану да шаљу војне авионе и бродове на границе других земаља са разлогом или без разлога да би демострирале своју снагу - рекао је Жао новинарима.

Он је такође инсистирао да седам нација „престану да иду у друге земље да организују ’обојене револуције‘ у свакој прилици“ и да престану да уводе санкције сувереним земљама користећи „екстериторијалну јурисдикцију“.

Г7 је такође изразила забринутост у вези са умешаношћу Кине у ситуацију у и око Источног и Јужног кинеског мора, саветујући Пекинг да избегава претње, принуду, мере застрашивања и употребу силе, захтевајући да Кина омогући непристрасним посматрачима приступ Синђангу и Тибету. Група је такође позвала на мир и стабилност на Тајвану и изразила подршку учешћу Тајвана на Светској здравственој скупштини и техничким састанцима СЗО.

Кина ове опаске сматра грубим мешањем у њене унутрашње ствари, те је саопштила да су изјаве Г7 „озбиљно прекршиле основне норме међународних односа“.

- Оно што желим да нагласим је да су послови везани за Тајван, Синђанг, Тибет и Хонг Конг чисто унутрашње ствари Кине и не трпе мешање било каквих спољних сила. Г7 нема ни право ни квалификацију да упире прстом у кинеске унутрашње послове - рекао је данас портпарол кинеске амбасаде у Великој Британији.

- Позивамо чланице Г7 да управљају пословима своје земље, решавају своја питања људских права и учине нешто озбиљно да поврате мир у Европи, уместо да блате друге земље, мешају се у унутрашње ствари других земаља и свуда праве проблеме - закључио је портпарол амбасаде.

(vostok.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Велики повратак Доналда Трампа у Белу кућу – ово се дешава једном у 130 година!