ЏОНСОН ОТПУШТА 90.000 ЉУДИ ИЗ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Наредио министрима да смисле пан за смањење броја државних службеника

Novosti online

14. 05. 2022. у 20:01

ПРЕМИЈЕР Велике Британије Борис Џонсон наложио је министрима да планирају укидање 90.000 радних места у државним службама.

ЏОНСОН ОТПУШТА 90.000 ЉУДИ ИЗ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Наредио министрима да смисле пан за смањење броја државних службеника

Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Џонсон је рекао министрима да осмисле план за смањење радне снаге у државним службама на ниво из 2016. године, што подразумева смањење за око петину, преноси Скај њуз.

Борис Џонсон је наредио министрима да осмисле планове за укидање више од 90.000 радних места у државним службама како би се ослободиле милијарде фунти за мере за ублажавање кризе трошкова живота уз могуће смањење пореза.

Премијер тражи да министри у року од месец дана поднесу извештај о томе како могу да смање радну снагу у својим одељењима на ниво из 2016. године.

То би значило смањење за око петину радне снаге у државним службама у којој је тренутно запослено 475.000 људи.

Детаљи плана биће објављени у догледно време, саопштила је влада.

Очекује се да ће та мера уштедети око 3,5 милијарди фунти годишње.

Представник синдиката државних службеника је ту најаву описао као „ још један трик за стицање медијске пажње или као безобзирну паљбу по јавним службама без размишљања о последицама.

Најављена мера уследила је у тренутку у коме се Џонсон суочава са притиском да учини више на решавању кризе трошкова живота, због које је инфлација порасла на највиши ниво у последње три деценије. Истовремено торијевски посланици захтевају смањење пореза, а лабуристи га оптужују да му „недостају идеје за решење кризе“.

Џонсон је за Дејли мејл, који је први известио о планираним резовима, рекао да је државна служба постала "прегломазна" током пандемије.

„Свака фунта коју влада одузме од пореских обвезника је новац који могу да потроше на сопствене приоритете, на сопствене животе“, рекао је Џонсон.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ: Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи