СТО: Рат у Украјини ће преполовити раст глобалне трговине

Танјуг

04. 04. 2022. у 22:27

СВЕТСКА трговинска организација (СТО) срезала је прогнозу раста глобалне трговине за ову годину са 4,7 на 2,5 одсто због рата у Украјини и санкција повезаних с тим сукобом, саопштила је директорка СТО-а Нгози Оконџо-Ивејла.

СТО: Рат у Украјини ће преполовити раст глобалне трговине

Фото: Танјуг/АП

Смањење пројекције је такође повезано са континуираним проблемима у глобалном ланцу снабдевања, који су почели пре две године као резултат пандемије.

Оконџо-Ивејла је навела да ће због поремећаја у снабдевању храна поскупети, додајући да "страхује да је на помолу прехрамбена криза".

Она је рекла за Би-Би-Си (ББЦ) да су Русија и Украјина, мада учествују са само око 2,5 одсто у светском извозу робе, „врло, врло важне у одређеним секторима“.

-На првом месту је, наравно, забринутост за народ Украјине, који је расељен и који нема довољно хране за јело, рекла је она.

Истакла је да ће глобална економија "претрпети озбиљне последице" и да ће несташице и утицај "ограничења у снабдевању храном" нарочито осетити сиромашније земље.

Испоруке многих прехрамбених производа, укључујући пшеницу и кукуруз, погођено је након руског напада на Украјину. Индустријске организације упозоравају да се ЕУ бори с несташицом сунцокретовог уља. Украјина у глобалном извозу има удео од 46,9 посто, а Русија 29,9 процената, према С&П Глобалу, али пошто су украјинске луке затворене извоз није могућ.

-Заиста сам забринута због могуће глади, посебно у сиромашним земљама, рекла је Оконџо-Ивејла, при чему је као бивша министарка финансија Нигерије узела за пример Акрику у којој 35 од 55 земаља увози пшеницу и друге житарице из Русије и Украјине, а 22 увозе ђубриво.

Према њеним речима, „подаци Афричке развојне банке показују да су цене хране у многим земљама сада већ порасле за 20 до 50 одсто“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи