СВЕТСКА БАНКА ПРОГНОЗИРА: Чак 46% малих и средњих предузећа у земљама у развоју касниће с отплатом дуга

Танјуг

15. 02. 2022. у 17:10

ЗЕМЉЕ у развоју морају брзо да ојачају своје финансијске секторе, саопштила је данас Светска банка, упозоривши да ће ризици порасти заједно са инфлацијом и каматним стопама.

СВЕТСКА БАНКА ПРОГНОЗИРА: Чак 46% малих и средњих предузећа у земљама у развоју касниће с отплатом дуга

Фото ЕПА

Светска банка је апострофирала дугогодишњу забринутост због мањка транспарентности у погледу кинеског кредитирања и зајмова покривених колатералом у дуговима државног сектора, али је такође навела растуће ризике приватног сектора у новом Извештају о светском развоју.

Анкете Светске банке су показале да ће 46 одсто малих и средњих предузећа у земљама у развоју каснити са отплатом дуга у року од шест месеци, али је тај проценат у неким земљама двоструко већи, изјавила је главна економисткиња Светске банке Кармен Рајнхарт у интервјуу Ројтерсу.

Рајнхартова је рекла да помно прати развој дугова приватног сектора на већим тржиштима у успону као што су Индија, Јужна Африка, Филипини и Кенија, на којима се очекује да ће више од 65 одсто малих и средњих компанија бити у доцњи са сервисирањем дуга.

Што се тиче Турске, која је у кризи већ неколико година и чији је кредитни рејтинг прошле недеље снизила рејтинг агенција Фич на "ББ-", Рајнхарт сматра да би њен суверни дуг могао да буде најновији извор неприлика које су задесиле ту земљу.

Према њеним речима, огромна фискална и монетарна подршка, заједно са мораторијумима на банкарске кредите и великодушном политиком толерисања кашњења, ублажили су економску кризу изазвану пандемијом ковид-19, али се цена тога сада враћа домаћинствима и компанијама као бумеранг.

Удео ненаплативих кредита мањи је него што се страховало на почетку пандемије, али Рајнхарт упозорава да политика толерисања кашњења у измиривању обавеза и ублажени рачуноводствени стандарди могу да прикрију „проблем с ненаплативим кредитима (НПЛ)“.

-Оно што вас на крају стигне није оно што видите, већ оно што не видите. Бојим се да у многим земљама нисмо ни у фази идентификације стварног нивоа НПЛ, рекла је она, упозоривши на самозадовољство по питању финансијског здравља домаћинстава и фирми.

Председник Светске банке Дејвид Малпас је у извештају истакао ризике од преливања последица дуга с обзиром на природу узајамности између домаћинстава, компанија, институција у финансијском сектору и влада.

-Приватни дуг би одједном могао да постане јавни дуг, као у многим прошлим кризама, написао је он у извештају.

Малпас и Рајнхартова су изразили разочарање због споре реализације Заједничког оквира за решавање званичних билатералних дугова о којем су договор постигли Кина, највећи светски кредитор, и друге економије Групе 20 у октобру 2020.

-За земље дужнике, одлагање реструктурирања дугова представља велику кочницу за раст, за ублажавање сиромаштва и развој, навео је Малпас.

БОНУС ВИДЕО: ОВАКВУ ФАБРИКУ ДО САДА НИСМО ИМАЛИ - Погледајте како раде роботи у постројењу "BAS Boysen Abgassyste"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЂУРИЧИНЕ КЛАДИОНИЧАРСКЕ ПРИЧЕ: Побегао ми је аутобус док сам слушао резултате, а моја жена није ни приметила да ме нема (ВИДЕО)

ЂУРИЧИНЕ КЛАДИОНИЧАРСКЕ ПРИЧЕ: Побегао ми је аутобус док сам слушао резултате, а моја жена није ни приметила да ме нема (ВИДЕО)

"Кладионичарске приче" су нови видео-пројекат компаније Новости намењен свим љубитељима спортског клађења који ће моћи да уживају у занимљивим причама наших гостију.

01. 12. 2023. у 15:20 >> 20:00

Коментари (0)

НАЈОПАСНИЈЕ ЈЕЗЕРО СВЕТА: Налази се у Русији, један сат на обали значи сигурна СМРТ