ФРАНЦУСКА МИНИСТАРКА УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ: Има кућу од милион и по евра, а људе би да упакује у „еколошке станчиће“

Горан ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

03. 02. 2022. у 22:48

НАМЕРИЛИ сте да крајцујете руже, пре него што се испружите на лигенштулу преко уредно подшишане енглеске траве у дворишту сопствене куће коју сте купили мукотпрним вишедеценијским радом?

ФРАНЦУСКА МИНИСТАРКА УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ: Има кућу од милион и по евра, а људе би да упакује у „еколошке станчиће“

Фото: Депоситпхотос

За викенд планирате да на истом месту распалите с пријатељима роштиљ? Неће моћи! Индивудуалне куће су у друштву сутрашњице превазиђен модел, а човек треба да живи у еколошки одрживим стамбеним објектима.

Тако, бар, мисли француска министарка за еколошку транзицију и становање Емануел Варгон која је недавно изазвала силну полемику представљајући амбицизони програм одрживих стамбених модела у новој визији градова.

Између осталог, поручила је да су куће еколошки, економски и друштвени бесмисао. Бранила се после да је све извучено из контекста, али не вреди. Пронађене су њене речи у којима, пред камерама, поручује да "модел куће с баштом није више одржив и води ка ћорсокаку". Истовремено је, на твитеру, уз фотографије кућа дописала:

- Крај лепе авантуре и отварање новог поглавља.

Тешко је после тога сложити се да је њен став о томе да су куће прошлост - чиста карикатура.

Срж овакве политике је да се превише простора и енергије расипају на неколико глава, и да би скупи хектари могли далеко исплативије да се искористе. Другим речима, арчење земље је имати кућу у окућницу.

ЕПА

"Совјетски манири зелене левичарке"

У архитектонској моди су све више "метрополиси", огромни блокови у којима се преплићу станови, канцеларије, ресторани, сале за вежбање, тржни центри, све са унутрашњим тротоарима и озелењеном фасадом споља. Да се живи, забавља и ради на једном месту. Оно што је био идеал човека од памтивека, да има сопствени кров над главом, очигледно није по мери либералног капитализма.

После вербалног излета високе државне службенице која заговара "срећну збијеност", зидари, опозиција али и обичан свет су огорчени еколошком елитом. Неки од њих истичу "совјетске манире" ове "зелене левичарке".

Министарка је дирнула у осињак. Јер, 55 одсто француских породица живи у кућама, а 75 процената о томе сања. Са пандемијом и карантином, ове жеље само још више расту. Кућу, уосталом, има и министарка. У париском шик предграђу Сен Манде, површине 150 квадрата, процењену на милион и по евра.

Г. ЧВОРОВИЋ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИРАНАЦ ПУЦАО У ГЕЈ КЛУБУ: Премијер Норвешке Јонас Гар Сторе упутио Квир заједници поруку подршке