НИ НАТО НЕ ЗНА ШТА ЋЕ СА УКРАЈИНОМ Столтенберг признао: "У Алијанси има несугласица"

Танјуг

28. 01. 2022. у 16:29

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса нема планове за слање борбених група на територији Украјине и признао да међу чланицама има неслагања око тога какву конкретну помоћ треба пружити Кијеву у овом тренутку.

НИ НАТО НЕ ЗНА ШТА ЋЕ СА УКРАЈИНОМ Столтенберг признао: У Алијанси има несугласица

Јенс Столтенберг, Фото АП

- Што се тиче питања какву помоћ пружити Украјини, која није чланица Алијансе али је веома важан партнер ... Постоје одређена неслагања међу чланицама Алијансе. Не покушавам то да сакријем - рекао је он током учешћа на он-лајн конференцији.

Столтенберг је додао да НАТО није упућен у то какве намере има Русија по питању Украјине и да ће доносити одлуке, укључујући и оне о распоређивању додатних снага, у зависности од развоја ситуације.

- Настављамо да сматрамо да је дипломатија најбоље решење - рекао је он.

Украјинско питање

Последњих месеци односи Русије и Запада постали су још напетији. Вашингтон и Брисел оптужују Москву да припрема инвазију на Украјину и, у том контексту, јачају своје присуство у источној Европи.

У Русији одбацују све оптужбе и подсећају да Кијев не поштује Минске споразуме: украјинске власти су концентрисале половину трупа близу контакт линије и пуцају на припаднике устаничких снага из забрањеног наоружања.

Кремљ и Министарство спољних послова су више пута истицали да је циљ дезинформација о „агресији“ да се појачају војне снаге у близини руских граница. Такође су додали да су главни узрок ескалације – дејства САД и НАТО-а, који Украјину „пумпају” оружјем, подстичући је на тај начин на војне авантуре.

Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза.

Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

Консултације о овим питањима одржане су 10. јануара у Женеви, 12. јануара у Бриселу је одржан састанак Савета Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу је одржан састанак Сталног савета ОЕБС-а.

Сједињене Америчке Државе и НАТО у среду су предали Русији одговоре на предлоге о безбедносним гаранцијама.

БОНУС ВИДЕО: 

РУСИ НА ТВИТЕРУ ПОСТАВИЛИ ВИДЕО ИЗ СРБИЈЕ: "Чувар реда" у Краљеву

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПОЛИЦИЈА ЗАВРШИЛА ИСТРАГУ: Борис Џонсон кажњен