ПОСЛЕ 70 ГОДИНА: Тата група поново власник Ер Индије

Танјуг

28. 01. 2022. у 00:58

ИНДИЈСКА Тата група преузела је данас контролу над државним превозником Ер Индијом, повративши власништво над том авио-компанијом после скоро 70 година.

ПОСЛЕ 70 ГОДИНА: Тата група поново власник Ер Индије

EPA/EFE

Конгломерат Тата, активан у низу сектора од ауто-индистрије до челика, у октобру је победио на тендеру за преузимање Ер Индије, према споразуму вредном 2,4 милијарде долара, извештава Ројтерс.

Тиме је окончана једногодишња битка премијера Наредне Модија за приватизацију финансијски посрнуле авио-компаније, која се одржавала на површини коришћењем средстава пореских обвезника.

Трансакција за преузимање Ер Индије завршена је данас тако што је влада добила око 360 милиона долара капитала, а Тата је преузела више од две милијарде долара дуга компаније, саопштило је Министарство финансија.

Уговор укључује три предузећа - Ер Индију као превозника са фул сервисом, њену нискотарифну подружницу Ер Индију Експрес, и фирму АИ Сатс која пружа аеродромске и карго услуге.

Куповина Ер Индије која је оптерећена дуговима омогућиће Тати моментални приступ драгоценим правима летења и аеродромским слотовима, али руководиоци у авио-индустрији кажу да ће борба за финансијски преокрет и враћање квалитета услуга тог превозника на некадашњи висок ниво бити тешка.

Авио-компанија, чија је маскота махараџа, некада је била позната по својим раскошним путничким кабинама у авионима и врхунској услузи, за шта се залагао њен оснивач ЈРД Тата. Ер Индија је основана 1932. године, а национализована је 1953.

БОНУС ВИДЕО: ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ - Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОРОНА У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Још 167.650 случајева са симптомима грознице