МЕДВЕДЕВ: Не сме бити рата ни на који начин

Танјуг

27. 01. 2022. у 11:50

ПРОЦЕС преговора о безбедносним гаранцијама је једини начин да се садашња ситуација реши, а да бисте избегли рат, морате преговарати, изјавио је данас потпредседник руског Савета безбедности Дмитриј Медведев.

МЕДВЕДЕВ: Не сме бити рата ни на који начин

Фото: AP - Alexei Nikolsky

- Не сме бити рата ни на који начин, нико не тражи да започне рат, и мора се учинити све да се избегне било какав рат - поручио је Медведев руским медијима, а преноси агенција ТАСС.

У том смислу, како наглашава, најважнија и “једина опција је преговарање о безбедносним гаранцијама, укључујући политичким и дипломатским средствима”, као и коришћење принципа недељивости безбедности у међусобним односима, који је, како указује, уграђен у све европске и међународне темељне документе и који сугерише да нико не може да јача своју безбедност на штету безбедности неке друге земље.

Медведев је, међутим, указао да постоје људи који зарађују на тензијама и на причама о ратном сценарију.

Говорећи о документима о безбедносним гаранцијама које је Москва предала САД и НАТО-у, Медведев је рекао да су ти документи врло конкретни и одређени, и да су одраз забринутости званичне Москве.

- Није само реч о Украјини или било којој другој држави, већ о реалној опасности по националну безбедност наше земље - изјавио је потпредседник Савета за безбедност.

Ако се, на пример, како додаје, Украјина придружи НАТО-у, нова војна база са новим офанзивним оружјем појавила би се одмах на граници са Русијом.

- У таквим условима бисмо завршили у веома компликованој геополитичкој ситуацији и то свакако морамо узети у обзир. То је оно о чему се ради у документима, који су сачињени и предати америчкој страни - изјавио је он.

Напомиње и да НАТО не успева да одржи своје обећање о неширењу на исток и да се пребацио на руске границе.

- Обећали су да неће ширити НАТО, али нису одржали обећање. Кажу “ми ништа нисмо потписали?” Али сви добро знамо ко је и када дао таква обећања и таква уверавања - нагласио је Медведев.

САД и НАТО упутили су јуче Москви одговор на предлог Русије поводом документа о безбедносним гаранцијама.

БОНУС ВИДЕО:

ПИНК ПАНТЕРИ УХАПШЕНИ У АТИНИ: Пала и два Србина због пљачке продавнице скупоцене одеће

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕМЉ ОДГОВАРА ЗЕЛЕНСКОМ: Није нам јасно шта Украјина жели, кривимо Кијев због замрзавања преговора