ШТА ЈЕ АМЕРИКА ПОРУЧИЛА РУСИЈИ? Цео свет помно прати ситуацију, Вашингтон тражи потпуну тајност

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

26. 01. 2022. у 21:19

МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије саопштило је у среду увече да је амерички амбасадор у Москви Џон Саливан предао заменику министра руског МИП-а Александру Грушку писмени одговор САД на руски предлог гаранција безбедности који је био предат у децембру прошле године и објавили су га многи медији.

ШТА ЈЕ АМЕРИКА ПОРУЧИЛА РУСИЈИ? Цео свет помно прати ситуацију, Вашингтон тражи потпуну тајност

Фото: Профимедиа/Илустрација

Американци инсистирају да у Москви не објаве писмене одговоре добијене из Вашингтона јер како је казао Ентони Блинкен амерички државни секретар дипломатија има више шанси на успех ако се воде тајни преговори. Блинкен се нада да ће се у Москви сложити са тим америчким ставом.

Обраћајући се руским парламентарцима руски министар Сергеј Лавров је у среду поподне казао да Русија неће објавити текст америчког одговора о гаранцијама безбедности ако на то инсистирају у Вашингтону. Додуше Лавров сматра да би се јавност требала упознати са суштином америчког одговора. Да подсетимо Москва тражи да се у близини њених граница не постављају ракете средњег домета којима се могу гађати циљеви у Русији, као ни да се у НАТО примају Грузија и Украјина.

Амерички политичари су и до сада говорили да неће прихватити тражење Русије да се НАТО не шири на исток. Додуше они и не говоре да ће брзо бити примљене Украјина и Грузија јер не испуњавају услове и требају да проведу реформе као и да смање корупцију.

У Вашингтону су објаснили да је суверено право сваке државе да одлучује сама хоће ли постати чланица НАТО-а и да су "врата тог војног савеза отворена за све демократске земље" које сипуњавају одређене услове.

Шта је у том документу написано да би се о њему тајно разговарало тек ће се видети. Али највиши амерички руководиоци тврде да су се они консултовали са својим савезницима у Европи као и са руководством Украјине. Управо зато што чланице НАТО-а знају шта пише у америчком одговору а то знају и политичари у Кијеву логично је да ће о томе и Руси морати пре или касније упознају своју јавност са текстом који је у среду предао амбасадор САД у Москви Саливан заменику министра РФ Александру Грушку.

БОНУС ВИДЕО: Најновији руски дрон "Орион" разнео мету у парампарчад

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

КИЈЕВ ЗАБРАНИО УПОТРЕБУ СИМБОЛА Z И V: Врховна Рада усвојила закон којим је ван закона стављена употреба слова