ПОЛИТИЧКА КРИЗА У ИТАЛИЈИ: Председник ни трећи дан није изабран, највише гласова Матарели који неће још један мандат

М. Остојић - Стални допиник из Рима

26. 01. 2022. у 19:33

НЕМА ни данас имена будућег председника Републике Италије који треба да замени одлазећег Серђа Матарелу којем истиче мандат 3 фебрура, доминирали су бели листићи упркос опоменама из различитих политичких полова да је доста са тактизирањем.

ПОЛИТИЧКА КРИЗА У ИТАЛИЈИ: Председник ни трећи дан није изабран, највише гласова Матарели који неће још један мандат

Серђо Матарела, Фото АП

Овакав исход трећег дана гласања најавило је више партија, упркос френетичности у сусрету лидера, посебно у прва два дана. Јуче је такође уследило објављивање имена три кандидата десног центра, а које је практично одбацио леви центар на челу са председником Демократске партије (ПД) Енриком Лета изјавивши да ће без предрасуда разговарати са десним центром како би се нашло решење јер је „у интересу свих да се гласање заврши до краја седмице“.

Трећи дан гласања ипак је обележио један истински куриозитет, највише гласова од свих имена за која су се по слободном избору определили парламентарни гласачи, а без било чијег званичног предлога, добио је одлазећи председник Републике Матарела који је одавно најавио да не прихвата поновни мандат после седам година.

Италија нема времена за губљење стигао је и апел из редова ЕУ јер утакмица која се игра око избора за председника Републике веома је компликована за будућност земље „Европа тражи стабилан систем у Италији ради јасноће како ће бити потрошен новац који је добила за економско оживљавање, подразумевајући реалност да председник Републике има арбитражну улогу али премијер је стожер управљања“.

Како ће данас после трећег неуспешног дана уследити дијалог између страна које донедавно нису комуницирале остаје да се види на сутрашњем гласању када се са двотрећинске већине прелази на 50 посто плус један глас. На сцени су осим три имена десног центра још два, садашњи председник Сената Елизабета Казелати и Пјерфердинандо Казини бивши председник Посланичке скупштине. Покрет 5 звездица нема име свог кандидата али инсистира да Марио Драги остане на месту председника Владе јер би био велики ризик да оде са кормила у овом трерутку.

Има и упозорења из извесних политичких полова о ризику да ако се у одлучујућем кругу гласања уведе име Марио Драгија и још једног кандидата по договору (ако се постигне) и Драги изгуби да ће поднети оставку и на место премијера. Преведено на језик реалности постојала би реална опасност да се потом неће успети формирати Влада са предзнаком националног јединства. Речју, ситуација после трећег дана неуспешног гласања почиње да бива експлозивна.

БОНУС ВИДЕО - ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ: Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОПШТА ПАНИКА НА ПОЗНАТОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Погледајте хорор сцену из Грчке (ВИДЕО)