ОТВАРАЈУ СЕ ВРАТА ЗА СЕРТИФИКАЦИЈУ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Оператер гасовода је регистровао немачку подружницу

П. З. С. / Спутњик интернационал

26. 01. 2022. у 18:22

НЕМАЧКИ регулатори зауставили су сертификацију Северног тока 2 АГ као независног оператера гасовода у новембру, рекавши да ће регулаторно одобрење уследити само ако и када компанија буде организована по немачком закону.

ОТВАРАЈУ СЕ ВРАТА ЗА СЕРТИФИКАЦИЈУ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Оператер гасовода је регистровао немачку подружницу

Фото АП


Норд Стреам 2 АГ, швајцарски оператер Северног тока, основао је немачку подружницу, објавила је компанија у среду.

Подружница, 'Gas for Europe GMBH', отвара врата за наставак њемачког регулаторног одобрења нафтовода, који је замрзнут крајем прошле године услед правног спора.

Gas for Europe GMBH ће имати седиште у Шверину, северна Немачка, и служиће као власник и оператер 54 км деонице гасовода Северни ток 2 који се налази у немачким територијалним водама и постројења на копну у Лубмину, и биће 'независни оператер транспортног система' у складу са захтевима немачког Закона о енергетици.

Немачка Федерална мрежна агенција привремено је суспендовала сертификацију Северног тока 2 крајем прошле године, рекавши да би било немогуће одобрити гасовод све док део инфраструктуре са седиштем у Немачкој и њени запослени не буду пребачени у немачку јурисдикцију. Агенција је даље захтевала да Норд Стреам 2 АГ оснује независну подружницу у Немачкој организовану у складу са немачким законом и подложна немачком закону.

„Северни ток 2“ је завршен и потпуно спреман за рад крајем децембра, када је други од његових двоструких водова напуњен гасом. Гаспром очекује да ће сертификација бити завршена 2022. године, али не током предстојећих последњих месеци зиме и пролећа, када је потражња за гасом у региону на врхунцу. Москва је прошле године подстакла брзу сертификацију гасовода као средство за ублажавање несташице гаса у Европи - што је изазвало драматичан скок цена.

Очекује се да ће Северни ток 2, када буде у функцији, пумпати до 55 милијарди кубних метара руског гаса у северну Немачку. Одатле се гас може испоручивати купцима даље на западу и југу. Заједно са руским гасним гигантом Гаспромом, пет западноевропских енергетских компанија је укључено у пројекат, укључујући немачке Uniper и Wintershall, аустријски OMV, француски Engie и британско-холандски Royal Dutch Shell.

БОНУС ВИДЕО - ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ: Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИ ОБЈАВИЛИ СНИМАК: Дејство хаубица 152 мм Мста-Б на положаје украјинске војске (ВИДЕО)