ИЗВИЊЕЊЕ ПОСЛЕ ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА: Француска тражи опроштај од Алжираца који су стали на њену страну

Г. Чворовић - Од сталног дописника: ПАРИЗ

26. 01. 2022. у 15:50

ФРАНЦУСКИ сенат усвојио је једногласно предлог закона којим се Француска извињава Алжирцима који су се у Алжирском рату борили на страни Француске, због лошег третмана који су касније имали.

ИЗВИЊЕЊЕ ПОСЛЕ ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА: Француска тражи опроштај од Алжираца који су стали на њену страну

Фото: Профимедиа/Илустрација

Многи од њих су својевремени остављени на милост и немилост новим властима, и поубијани су у масакрима, док су они који су у малом броју успели да стигну у Француску углавном били сматрани грађанима другог реда. Пре сенатора, предлог закона су усвојили и посланици народне скупштине. У тексту се, између осталог, истиче да је реч о трагедији и тамној страници француске историје.

Претходно је, шездесет година после краја рата у којем је генерал де Гол окренуо леђа харкијима, опрост од њих и њихових фамилија затражио актуелни председник Емануел Макрон.

Око четрдесетак хиљада харкија, односно 90.000 рачунајући и чланове породица, прихваћени су у Француској, али су имали крајње недостојне услове живота. Готово половина их је била смештена у изолованим камповима, а неки и у шаторима усред зиме. За претрпљене невоље намењено је 302 милиона евра, што ће бити подељено на око 50.000 харкија или њихових наследника.

Претпоставља се да се на страни Француске борило око 200.000 Алжираца, од којих је само четвртина успела да се домогне ове земље на крају рата, иако је споразумом из Евијана било предвиђено да се сви спасу. Рачуна се да данас у Француској живи између 500 и 800 хиљада харкија и њихових потомака.

БОНУС ВИДЕО: ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ - Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ЕКОНОМИЈЕ: ЕУ ће договорити ембарго на руску нафту у року од неколико дана