ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛИТИЧАРИ БИРАЈУ ПРЕДСЕДНИКА: Ко ће да наследи Серђа Матарелу?

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

25. 01. 2022. у 00:56

ПРЕДСЕДНИК Републике Италије Серђо Матарела, којем истиче мандат 3. фебруара, не жели поново, после седам година, да се кандидује на место првог човека Квиринала.

ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛИТИЧАРИ БИРАЈУ ПРЕДСЕДНИКА: Ко ће да наследи Серђа Матарелу?

Серђо Матарела, Фото АП

У понедељак је завршен први круг гласања, а гласало је 1.008 тзв. „великих гласача“.

Модел гласања подразумева да је у прва три круга (од понедељка до среде) потребна двотрећинска већина, односно кворум од 672 гласа, а од четвртог гласања (четвртка) па на даље цензус се спушта на просту већину, односно 505.

Гласали су сенатори, скупштински посланици и 58 регионалних представника међу којима су и гувернери региона. Званичних кандидата нема, свако је гласао тако што је написао име које је желео на листић и убацио у гласачку кутију.

Гласали су, изван ауле Парламента, и позитивни на ковид са специјалним мерама контроле, из аута или амбулантних кола, убацивши листић у гласачку кутију која је потом обједињена са гласовима из ауле. Вечерас, то је и пракса јер трају у међувремену консултације лидера странака, кворум су „достигли“ бели гласачки листићи.

Ниједна партија нема кворум да би сама могла да изабере председника Републике и у току су паралелно са гласањем сусрети лидера партија и на сцени су евентуални договори о фигурама које би се надметале за место првог човека Републике. Услови кандидата за ту улогу јесу да има више од 50 година, да је италијански држављанин и да поседује грађанска и политичка права. Стога није недостајало ни шала у предлозима за кога се гласало.

Предвиђања ко би могао да постане 13. председник Републике су неупутна јер истински влада огромно замешатељство, понајвише оно да ли гласати, ако се партије и коалиције договоре, за Марија Драгија, садашњег премијера. Јер то значи да се онда опет мора трагати за новим премијером, што само и као претпоставка доноси страх да би дошло до потпуног декомпоновања Владе коју је држао на окупу у време ковида Драги без обзира на представнике разних политичких боја у њој.

Италијанска историја на плану избора за председника Републике истински је исписана куриозитетима и рекордима у броју гласања, а први је на листи Ђовани Леоне (изабран 1971) после 23 круга гласања, Ђузепе Сарагат (1964) после 21 пут или Оскар Луиђо Скалфаро (1992) 16 пута, као и Сандро Пертини (1978) такође после 16 поновљених гласања, а потом је био један од најомиљених председника Републике Италије.

БОНУС ВИДЕО - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈМАЊЕ ПЕТОРО ПОВРЕЂЕНИХ У ЛОНДОНУ: Трибина се срушила на проби параде коњичке гарде