ТЕОРИЈА ЛУДАКА: Вашингтон се служи Никсоновом тактиком - ако смо ирационални и непредвидиви, Москва и Пекинг неће смети да уђу у сукоб

М.Ђорђевић

23. 01. 2022. у 12:11

Москва и даље чека одговор на свој предлог уговора који гарантује мир, док је Вашингтон оптужује да спрема напад на Украјину. Русија више не може да одступи, али свака њена акција ризикује сукоб, наводи аналитиар Тјери Мејсан.

ТЕОРИЈА ЛУДАКА: Вашингтон се служи Никсоновом тактиком - ако смо ирационални и непредвидиви, Москва и Пекинг неће смети да уђу у сукоб

Фото: Танјуг/АП Пхото

Москва је очекивала одбијање својих предлога од стране Вашингтона, али је била запањена начином на који су америчке дипломате успеле да манипулишу чланицама НАТО-а и ОЕБС-а. Ово је други пут да се Владимир Путин суочава са нерационалним понашањем Европске уније. 2007. је мислио да може да удаљи западне Европљане од њиховог америчког господара тако што ће их на Минхенској безбедносној конференцији запитати шта су њихови интереси. Погрешно је веровао да ће привући њихову пажњу, посебно Немачку. Иста ствар се дешава и данас, пише Мејсан на порталу Волтер нет.

Јасно је да већина европских лидера, са изузетком Руса, не жели да буде независна. Они се одричу сопствене одговорности и радије пузе пред нелегитимним и окрутним светским поретком.

Архива

У Вашингтону је Бела кућа свесна да више не може себи да приушти досадашњу глобалну политику, али владајућа класа није. Конгрес је био поприште грандиозних изјава које осуђују руску дрскост, а посебно председника Путина. Парламентарци су отишли ​​толико далеко да су расправљали о његовом санкционисању, што би значило прекид дипломатских односа. 

Далеко од тога да попушта, Стејт департмент је проширио свој руски наратив на Кину, која подржава Русију. По томе, не само да би Русија хтела да нападне Украјину и прошири своју власт на читаву источну и централну Европу, већ би Кина желела да освоји цело Кинеско море.

Док је спор са Русијом почео после распада Совјетског Савеза, спор са Кином сеже много даље, у трагични колонијални период.

Кина с правом полаже право на острва којима је владала у 18. веку и која је напустила када је ослабила под налетом колонизације. Већина њих остала је ненасељена до пре 30-ак година, односно до распада Совјетског Савеза. Сједињене Државе у овој области, демонстрирају исти освајачки империјализам као и приликом стављања Централне и Источне Европу под команду НАТО.

Штавише, Вашингтон је наставио са операцијом дестабилизације Казахстана са подршком позивима на збацивање режима и охрабрио Европску унију да организује блокаду Придњестровља, непризнате државе између Украјине и Молдавије. Ако се чини да је изгубио у Казахстану, Вашингтон већ спрема следећу епизоду у Придњестровљу.

Сједињене Државе сада шаљу емисаре сваком од својих вазала да их упозоре на непосредан руски напад на Украјину. Ова недеља је предвидљиво показала да Сједињене Државе немају намеру да поштују ни Повељу УН ни своју реч. Нигде се неће повући сами од себе. А предлози Вашингтона су у најбољем случају усмерени на очување статуса кво.

Фото АП

Чини се да је америчка стратегија заснована на идеји да Руси и Кинези неће усудити да се сукобе. То је „теорија лудака“ коју је председник Ричард Никсон некада користио против Совјетског Савеза: да, ја грешим и можда нисам најјачи, али сам луд и моје реакције су ирационалне и непредвидиве. Није ме брига да ли ћу победим, а све могу да сломим. Овај став је коцкање, које је коштало САД победе у Вијетнамском рату.

Русија је очигледно предвидела следећи потез када је објавила свој нацрт уговора који гарантује мир. Међутим, мораће да га прилагоди јер је Вашингтон успео да окупи све своје уплашене вазале. Ако дође до сукоба, он ће бити нуклеарни и сигурно ће резултирати стотинама милиона жртава.

Ако Вашингтон планира следећи окршај у Придњестровљу, Москва се спрема да одигра следећи потез, вероватно у карипском басену, по узору на кубанску ракетну кризу из 1962. године. Радило би се о изазивању шока који би натерао америчку владајућу класу да схвати да више нема супериорност коју је толико користила и злоупотребљавала.

БОНУС ВИДЕО: 

ПАНИКА У АМЕРИЦИ: Трупе, дуге цеви, ванредно стање... Шта следи наредних дана?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ФИНСКА И ШВЕДСКА ЗВАНИЧНО ПОДНЕЛЕ ЗАХТЕВ ЗА ПРИСТУП НАТО-у: Алијанса поздравља њихову одлуку