ЕВРОПА ТРАЖИ ЈОШ ГАСА: Симсон - ЕУ разговара о потенцијалу повећања испорука плавог енергента

Танјуг

22. 01. 2022. у 22:07

ЕВРОПСКА унија разговара са партнерима о потенцијалу за повећање испорука гаса у европски блок, изјавила је данас комесарка за енергетику Кадри Симсон после састанка у француском граду Амјену са европским министрима енергетике.

ЕВРОПА ТРАЖИ ЈОШ ГАСА: Симсон - ЕУ разговара о потенцијалу повећања испорука плавог енергента

Фото АП

Недостатак гаса у Европи, за који се окривљује Русија, довео је до скока цена енергената, навео је Ројтерс, који подсећа да Москва пориче да манипулише залихама.

Симсонова је рекла да ће присуствовати конференцијама у Азербејџану и Вашингтону у фебруару, на којима ће се разговарати о начинима за повећање испоруке гаса Европи.

-Ниво ускладиштеног гаса у ЕУ је знатно нижи него иначе у ово доба године, рекла је она новинарима.

Министри су на састанку у Амјену разговарали о неизвесности на тржишту изазваној кризом у Украјини и значајним падом прилива гаса из Русије последњих месеци, навела је Симсонова.

-Моја порука је да Европа има снажну, добро диверсификовану и отпорну гасну инфраструктуру и јасне процедуре солидарности у случају ванредних ситуација, истакла је она.

-Али морамо да останемо изузетно опрезни, да побољшамо нашу спремност на ризик и ојачамо солидарност између држава чланица, додала је Симсонова.

БОНУС ВИДЕО - ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ: Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈМАЊЕ ПЕТОРО ПОВРЕЂЕНИХ У ЛОНДОНУ: Трибина се срушила на проби параде коњичке гарде