ДОШЛИ ДО ОПАСНЕ, КРИТИЧНЕ ТАЧКЕ: Украјина остаје главни проблем у односима две Москве и Вашингтона

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

21. 01. 2022. у 18:58

ЈОШ пре женевског сусрета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена, МИП Русије објавило је на свом сајту да су односи између Москве и Вашингтона дошли до опасне, критичне тачке и да су потребни конкретни потези САД и њихових савезника о гаранцијама безбедности Русије.

ДОШЛИ ДО ОПАСНЕ, КРИТИЧНЕ ТАЧКЕ: Украјина остаје главни проблем у односима две Москве и Вашингтона

Ентони Блинкен и Сергеј Лавров у Женеви / Фото АП

Руске дипломате је непријатно изненадила изјава Ентонија Блинкена да у Женеву није донео никакве писмене одговоре на предлог који је дала Русија. После консултација руских и америчких дипломата у Женеви 10. јануара, а затим 12. јануара Савета Русија - НАТО у Бриселу, било је договорено да Руси добију писмени одговор на предлог.

Путинов портпарол Дмитриј Песков је казао да председници Русије и САД могу разговарати телефоном кад Москва добије писмени одговор САД на руски предлог о гаранцијама безбедности и кад се Путин упозна са писменим одговором из Вашингтона.

Очигледно је и да су постојала сасвим различита очекивања од сусрета у Москви и Вашингтону. Руси су очекивали разговор о предлогу који су дали 15. децембра о договору између Руске Федерације и чланица НАТО о јачању безбедности, док је Американце задовољавао "шири дијалог" и, посебно, стање око Украјине. САД наводе да је могуће да се разговара о томе да у Украјини не буду инсталиране америчке ракете.

Руси су тражили писмене гаранције да се НАТО неће ширити на Исток, да Украјина и Грузија неће бити примљене у тај војни савез и да у тим земљама неће бити америчких ракета. Осим тога, Руси траже да се америчке ракете средњег и кратког домета не налазе на територијма одакле се могу гађати циљеви у Русији. Москва тражи и да се из Румуније и Бугарске повуче војска НАТО. Те земље су у тај војни блок примљене 1997. године.

Новости

Али Американци и савезници истичу да свака земља има право да затражи пријем у НАТО, па тако и Украјина и Грузија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГЛЕДАЈТЕ - РУСКИ ТЕНКОВИ ПРОБИЈАЈУ ОДБРАНУ ОРУЖАНИХ СНАГА УКРАЈИНЕ: Дејство оклопњака у нападу на Камишеваху (ВИДЕО)